Чакаме ЕК официално да ни връчи глобата от 77 млн. евро за БЕХ 17.12 | 18:38

Преговаряхме и смятахме, че са налице всички основания да постигнем споразумение с ЕК, но за съжаление, такова споразумение не можахме да постигнем, заяви Теменужка Петкова

От iNews

"Очакваме официално да ни бъде връчено решението на ЕК. Оттам нататък имаме срок, в който да се запознаем с него и да решим какви стъпки ще предприемем по-нататък." Това заяви министър Теменужка Петкова по време на   пресконференция в министерство на енергетиката след наложената от Ек на БЕХ глоба от 77 млн. евро заради монопол. Делото е по жалба на "Овергаз".

"Решенията ни след наложената глоба от ЕК в размер на 77 млн. евро на групата БЕХ ще бъдат насочени в защита на националните ни интереси и имуществените и финансови интереси на държавната енергетика", заяви още Теменужка Петкова и поясни: "Ангажиментът за плащане на глобата е в рамките на три месеца".

"Това е дело, което води своето начало назад във времето. Може би последните 8-9 години. Това е едно дело, което продължи доста дълго време. Ние от 2015 г. водим активни преговори с ЕК, каза тя. По думите ѝ активните разговори в тази посока са, както на експертно и политическо ниво. Ние смятахме, че са налице всички основания за това да можем да постигнем споразумение с ЕК. За съжаление, такова споразумение не можахме да постигнем. Аргументите не не бяха приети. Основната причина бе свързана с желанието на ЕК и нейното становище, че да бъде постигнато такова споразумение, трябва да е налице българският оператор "Булгартрансгаз" да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор”, обяви Петкова.

"Това е червена линия, която ние не можем да прекрачим. Това е стратегическа инфраструктура и не не можем да го допуснем”, обяви категорично министърът на енергетиката.

Попитана дали някой ще понесе политическа отговорност за глобата, министър Петкова отговори: "Единственото политическо лице на тази трибуна съм аз. Ако някой смята, че има такава политическа отговорност, която трябва да понеса, съм готова", каза Петкова.

Водещи

Най-четени