Чакат ни нови протести, ако токът скочи от 1 юли 12.04 | 15:38

Потребителите били абсолютно беззащитни пред ЕРП-тата

От Христина Рафаилова

Синдикати и представители на протестиращите заплашиха със стачка, ако от 1 юли цената на тока скочи. Това стана ясно по време на Обществения съвет по енергетика към икономическото министерство.

Заплахата дойде, след като шефът на енергийния регулатор не изключи възможността електроенергията да скочи отново. Тя каза, че ще се направи всичко възможно да няма увеличение или поне то да бъде минимално.

По време на заседанието стана ясно, че клиентите на електроразпределителните дружества всъщност са били абсолютно беззащитни в отношенията си с дружествата.

Когато гражданите са жалвали от ЕРП-тата, държавната комисия за енергийно и водно регулиране не проверявала случая. От регулатора чакали становището на съответното дружество, срещу което е жалбата. След това препращали като отговор въпросното становище на гражданите, без да провери наистина дали има нередност.

Участниците в съвета решиха да се създаде работна група, която да коригира наредбата, уреждаща отношенията между абонатите и ЕРП-тата.

Водещи

Най-четени