Чакат повече приходи в Бюджет 2017, ще пълнят дупки вместо да харчат 03.11 | 17:32

Ресорната комисия го прие на първо четене, левицата и синдикатите с най-остри критики

От iNews.bg

През следващата година се очаква приходите в държавния бюджета да нараснат, макар и бавно. Причината за това е в прогнозата за по-слабите темпове на нарастване на крайното потребление, което обуславя основните постъпления от ДДС, както и по-ниските темпове на ръст на износа спрямо вноса. Така, ако има преизпълнение на приходите в бюджета за следващата година, те няма автоматично да бъдат изхарчени, а ще отидат, за да намалят дефицита. По този начин ще се намали и необходимостта от вземане на нов дълг и ще подобрят финансовата сметка на държавата. Това обясни финансовият министър Владислав Горанов, след като днес комисията по бюджет и финанси в парламента прие на първо четене Законът за държавния бюджет 2017.

По време на обсъждането му най-острите критики дойдоха от депутата от "БСП Лява България" проф. Румен Гечев. Той заяви, че чрез новия бюджет държавата продължава да налива пари в образованието, а все още имаме дефицит на инженери, учители и други търсени професии. Според него България е донор на ЕС, макар че сме най-бедната страна в общността, а значителна част от висшистите ни отиват и създават БВП в други страни. "Един вид "болен здрав носи” - бедна България обучава, но не стимулираме студентите да остават тук след като завършат", коментира Гечев. И упрекна правителството, че не създава стимули младите ни специалисти да работят за българската икономика, не дава решение на този проблем.

Той отправи критики и по отношение на парите за отбрана. "Гласувахме 1.5 млрд. лв. за нов самолет, само че не го разбираме като нов самолет", отбеляза Гечев. Преди месец той е бил в португалския парламент и е разбрал там, че в Португалия, е гостувала българска делегация от Министерството на отбраната, която е водила разговори за закупуване на 31-32 годишни F-16. "В това ли ще наливаме пари - в летящи музеи на авиотехниката?", запита той.

Гечев заяви също, че в МВР няма никакви реформи, а от цялото увеличение на парите за това министерство отиват 99% за работни заплати. Няма средства за извършване на капиталови разходи, за материална база. Трябват нови критерии за подобряване на ефективността на МВР, смята депутатът, цитиран от БГНЕС.

Вие, г-н министър, обърна се Гечев към Горанов, като предложихте 2.5 млрд.лв. заделени пари за капиталови разходи, не похарчихте 2 млрд. лв. И лишихте българската икономика от тези огромни средства, които трябваше да влязат в нея, подчерта народният представител.

Дълбоко се съмняваме, че приоритетите на Бюджет 2017 г. съвпадат с приоритетите на българите - добре е да се реформират секторите на здравеопазването и образованието, но трябва да се съсредоточат повече средства за подобряване на заетостта и преодоляване на бедността, заяви по време на обсъждането Любен Тонев от КНСБ. Проблемът с вътрешното търсене остава основен фактор за увеличаване на икономическия растеж, каза той. Очакваме дефлацията да бъде преборена с увеличаване на инвестиционната активност, продължи Тонев. Не се правят опити за отмяна на плоския данък и въвеждане на скала за подоходно облагане, смятат от КНСБ. Силно сме обезпокоени от трайната и младежката безработица, но политиката на доходите е най-краткия раздел в бюджета и се изчерпва с повишаване на минималната работна заплата, каза той. Оскъдни са мерките за икономически растеж, настояваме да не се замразяват заплатите в бюджетни дейности, но въпреки някои стъпки, не намираме основания да подкрепим бюджета за 2017 г., посочи Тонев.

Не сме съгласни да се харчи повече, отговори на Румен Гечев депутатът от РБ Димитър Танев и обяви, че от РБ ще подкрепят бюджета. Според него са правилни и приоритетните области, които са застъпени в Бюджет 2017 г.

В общините ще разполагаме с една по-благоприятна бюджетна рамка и ние оценяваме това, заяви по време на обсъждането и Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините. Тя предложи допълнителен ръст на субсидията за най-бедните общини , защото някои от тях са на нулата. Те трябва да осигурят поне минимален пакет от услуги, посочи Чавдарова.

Водещи

Най-четени