Чалготеките в Зимния дворец - срам за българския спорт 26.11 | 07:00

В това са категорични от сдружението "Майки срещу насилието в Студентски град"

От Андриян Георгиев

Чалготеките в Зимния дворец в "Студентски град" са срам за българския спорт в навечерието на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., категорични са от сдружението "Майки срещу насилието в Студентски град". 

Ръководството на Българския олимпийски комитет (БОК) е време да пресече позорната практика националната спортна база и модерни спортни съоръжения, собственост на държавата, да се трансформират в поп-фолк клубове и кръчми, смятат от сдружението на майките.

Най-яркият и фрапиращ пример за подобно безобразие са огромните лъскави чалготеки в Зимния дворец в "Студентски град", функциониращи там и до днес в грубо нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта, категорични са в майките.

Шансовете българските спортисти да се представят достойно на Зимните Олимпийски игри през 2014 г. в Сочи и да се върнат с медали оттам клонят към нула процента, щом чиновници от спортното министерство насърчават практиката подобни спортни съоръжения, собственост на държавата, да се преустройват и отдават под наем за чалга дискотеки и питейни заведения, убедени са в Сдружението на майките.

Зимният дворец на спорта е в активите на "Академика 2011" ЕАД -  търговско дружество, стопанисващо държавни имоти в София и страната с принципал Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС). Като принципал на дружеството, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков е правото си да изиска прекратяване на наемните договори със собствениците на въпросните чалготеки, защото те развиват търговска дейност в спортното съоръжение без законно основание, но за съжаление и до момента в Зимния дворец се въртят кючеци и се лее алкохол до ранни зори, отбелязват от сдружението на майките.

Най-смущаващото е според тях е, че чиновниците в МФВС остават глухи дори към призивите на председателя на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта в 41-то Народно събрание Огнян Стоичков, който през последните месеци нееднократно се изказва за необходимостта от незабавно затваряне на поп-фолк дискотеките в Зимния дворец на спорта.

От организацията на майките припомнят, че според нормативните документи отговорността за подготовката и представянето на българските състезатели на олимпиади е само на спортното министерство и спортните федерации.

От гражданското сдружение предлагат олимпийската подготовка на нашите състезатели да премине изцяло към БОК, което според тях щяло да позволи час по-скоро да бъдат предприети реални мерки и действия по изваждането на чалгарниците и нощните барове от Зимния дворец на спорта.

"Щом като висши държавни чиновници от ведомството на Нейков си затварят очите пред безобразията и не желаят да си вършат работата, очевидно е дошло време обществена организация като БОК да вземе в свои ръце управлението на Зимния дворец на спорта, а и на останалите спортни бази, в които ще се готвят елитните ни спортисти", препоръчват майките.

"Защото както вървят нещата, утре, не дай Боже, на някой "предприемчив” чиновник в спортното министерство може да му хрумне "гениалната” идея да отдаде срещу тлъст наем за чалга дискотека и мултифункционална спортна зала "Арена Армеец”, за да я превърне в най-големия и лъскав фолк клуб на Балканите", предупреждават от Сдружението на майките.

Водещи

Най-четени