Част от бежанците у нас да бъдат разселени в други държави, предлага Калфин 23.09 | 20:23

Турция не следи стриктно потока към България, смята той

От Христина Рафаилова

България трябва да поиска от Брюксел да й бъде предоставяне възможност да разсели част от сирийските бежанци, дошли у нас. Това каза евродепутатът Ивайло Калфин пред dariknews.bg.  

Според него такъв вариант трябва да бъде осигурен на страната ни, тъй като ситуацията у нас щяла да стане много тежка до седмица. 

Калфин заяви, че не приема твърденията, че Турция умишлено насочва  търсещите убежище към България. Въпреки това той смята, че властите в южната ни съседка не следят стриктно бежанския поток към страната ни. 

 "Генералният въпрос е Турция да се съгласи да ратифицира спогодба за реадмисия, която е предложена от Европейския съюз, договорена миналата година, и от тогава стои на трупчета. Желанието в Турция не е много голямо за тази спогодба, за да можем да ги върнем там. Абсурдно е да ги върнем в Сирия, но нямаме много избор”, обясни той.

Освен в съседната ни държава бежанците могат да бъдат разселени и в други държави, смята евродепутатът. Той призна, че това няма да бъде посрещнато с особен ентусиазъм. 

Калфин е убеден, че България трябва да поиска и финансова помощ от ЕК, която обаче нямало да бъде много голяма. 

Водещи

Най-четени