Частни охранители у нас вече могат да бъдат и чужденци 25.05 | 12:10

Условието е да идват от друга страна членка на ЕС

От Нели Минчева

Частни охранители в България вече могат да бъдат и чуждестранни граждани, стига да идват от друга страна членка на Европейския съюз (ЕС).

Това решиха на днешното си заседание депутатите, приемайки на второ четене промени в Закона за частната охранителна дейност.

Граждани на държави, които са страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и граждани на Швейцария също могат да стават частни охранители у нас.

Приетите промени в законодателството са във връзка с поети ангажименти на страната ни за синхронизиране на правилата в тази сфера с тези, които действат в Общността.

Според гласувания текст министърът на вътрешните работи съвместно с министъра на икономиката, енергетиката и туризма издават наредба за реда, по който охранителите трябва да доказват, че отговарят на изискванията за провеждане на такава дейност. Това се налага, тъй като е възможно в различните държави да има разлики във въпросните норми.

Въвежда се и изискването охранителите да са наети след сключване на трудов договор за основно трудово правоотношение, което според вносителите ще даде по-голяма гаранция на самите лица и ще ангажира в по-голяма степен отговорността на работодателите. "С това ще се предотвратят възможностите за злоупотреба с правата на охранителите при множеството случаи от практиката на сключени с тях трудови договори за допълнителен труд", се казва в мотивите към гласуваните промени.

Освен това, за да работи като охранител, човек трябва да е навършил пълнолетие и да не е с по-ниско от основно образование.

Сред документите, които трябва да представи охранителят при сключването на трудов договор, са свидетелство за съдимост, медицинско удостоверение, че е физически и психически здрав, както и служебни бележки от три институции, че не е обвиняем по умишлено престъпление от общ характер.

Водещи

Най-четени