Частни съдебни изпълнители поискаха електронен запор на сметки 27.11 | 21:20

Целта е по-добра защита на правата на хората и бизнеса

От Десислава Маданска

Частните съдия-изпълнители поискаха да се използват електронните запори на сметки на длъжници. На практика тази възможност е въведена още преди две години в закона за електронни запори. Така таксите, които длъжниците плащат за блокиране на банковите им сметки, ще намалеят 30 пъти. Сега таксата за запор на сметки във всички трезори е около 540 лв., а с електронен запор ще е 18 лв., съобщава в. "24 часа".

Това е една от 6-те мерки, които частните съдия-изпълнители предлагат за по-добра защита на правата на хората и бизнеса.

Друго предложение е и гражданите да могат да обявяват фалит.

Според гилдията, ако на гражданите бъдат обяснени последиците от фалита, съдилищата няма да бъдат затрупани с молби за обявяване в неплатежоспособност.

Също така те поискаха в закона да се запише, че изпълнението е пропорционално на размера на дълга. Така ще отпадне възможността кредитор да поиска продажба на имот дори за 1 лв. дълг.

Частните съдия-изпълнители са длъжни да обявят имот за продан, ако кредиторът поиска това. Те предлагат неипотекиран имот да се продават само, когато са изчерпани другите способи за събиране на дълга.

От гилдията предлагат още длъжникът да може да обжалва пред съда повече действия на съдия-изпълнителите, включително и оценката на обявения му за продан имот. Също така според тях банките трябва да бъдат стимулирани да отпускат кредити за купуване на имущество, изнесено на търг.

Водещи

Най-четени