Ченалова: Делян Пеевски съгласувал назначенията на магистрати 16.01 | 12:02

„Аз говоря за тези неща от много време, но никой не ме попита за тези обстоятелства. Слушате ме само вие, журналистите”, коментира бившата съдийка

От iNews.bg

Депутатът от ДПС Делян Пеевски съгласувал назначенията на съдии. Това стана ясно от уволнената съдийка Румяна Ченалова в интервю за bTV.

Преди назначаването си, определени магистрати са били водени при депутата от ДПС и крупен бизнесмен Делян Пеевски, каза тя.

Тя посочи, че информацията имала от свой колега, от когото разбрала също, че посредникът между депутата и магистратите е неназован кмет на областен град.

"Аз говоря за тези неща от много време, но никой не ме попита за тези обстоятелства. Слушате ме само вие, журналистите”, коментира Ченалова.

Тя каза, че е сигнализирала за това в европейските институции, като също така ги е сезирала и за действията на главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на Върховния административен съд Георги Колев.

Румяна Ченалова коментира, че не е изненадана от становището на ВСС за това, че няма нарушения в записите от "Яневагейт”.

"Аз мисля, че това решение беше очаквано. Решението е алогично, защото, ако, както се твърди, няма данни за нарушения на магистрати и на замесените членове на ВСС, това означава, че г-жа Янева е казала истината. Това означава, че членовете на ВСС, които са посочени - Ясен Тодоров и Димитър Узунов, са извършили нарушения, упражнявано е влияние и натиск във връзка с професионалната съдба на съдия Янева. Ако те не са извършили нарушения, то съдия Янева лъже”, коментира Ченалова.

По думите ѝ в момента кадровиците се позовават на "фантомна” експертиза (не е ясно кой е правил експертизата на записите по "Яневагейт"), която казва, че записите са манипулирани само защото са изрязани от по-големи файлове, като в същото време няма отговор на въпросите с какво устройство са направени, както и с каква цел. Ченалова припомни и че сайтът "Биволъ” е публикувал становището на специалисти, които са открили следи от СРС маркери, спрямо които е правен опит за заличаване.

 

Тя коментира и присъдата на Владимира Янева по аферата "Червей" - в петък, Съфийският градски съд (СГС), на който Янева доскоро беше председател, я осъди на една година затвор условно с три години изпитателен срок. Ченалова смята, че решението е справедливо заради факта, че бившата ѝ началничка няма противообществени прояви.

Водещи

Най-четени