Ченгетата били на крачка от залавянето на Пелов, изпреварили ги 08.06 | 17:02

Ако някой не си е свършил добре работата, ще има наказания, закани се Валентин Радев

От iNews.bg

Бяхме на крачка да хванем избягалия затворник Пелов. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев в Бургас, предаде БГНЕС. Той уточни, че е започнала проверка в полицията в Ботевград за случая, след което ще стане ясно дали ще има наказани и уволнени. Проблем бил недостигът на кадри в региона.

Министър Радев обаче беше категоричен, че криминалисти са следели избягалия затворник Владимир Пелов и са били близо до залавянето му. "Като свършим анализа, ще решим има ли виновност, кои лица не са си свършили работата, защо не сме ние, които сме преварили този, който го уби, защо и той е ранен, защото това са български граждани, кой е престъпник, кой не е - решават други. Ние сме тези, които пазим всички и трябваше ние да стигнем до него и аз ви казах - това е уверението, което получих от цялото ръководство, за което не мога да ви предам, защото е оперативно, но те ми казаха ние бяхме буквално на крачка, но така се случи”, добави Валентин Радев.

Той не даде отговор докъде е стигнало разследването с другия избягал затворник, тъй като оперативната дейност по издирването продължава. В отговор на критики, че е имало сигнал за Пелов, главният секретар на МВР Младен Маринов уточни, че полицията в Ботевград била реагирала навреме при получен сигнал за укриването на Пелов в колиба в гората. На въпрос защо затворник дегизиран с качулка и брада е пребивавал свободно 40 дни, Маринов уточни, че има бегълци, които успяват да се укриват дори с години. Критиките са безпощадни, включително и от хора, които са работили в системата и много добре знаят как се работи в такива случаи. Лесно е да се критикува, но е трудно да се запазят професионалистите и да се даде кураж да работят”, отбеляза главният секретар.

Брифингът на МВР беше след обичайна среща на отговорните органи за обезпечаване на туристите през сезона. На съвещанието в сградата на ОД на МВР присъстваха кметове, областните управители на Бургас, Варна и Добрич, началници на районни управления, представители на охранителни фирми. Очите и ушите на МВР и този сезон ще бъдат близо 1000 камери в Бургас и 350 в курорта Слънчев бряг. Според вътрешния министър лятото ще бъде безопасно и обезпечено за туристите край морето.

758 са командированите от вътрешността полицаи в бургаския регион, към румънски и чешки полицаи пък ще се присъедини и една двойка униформени от Германия. В Добрич ще работи конна полиция, а във Варна велополицаи.

Водещи

Най-четени