Червен код за опасни жеги днес 15.07 | 08:00

На места термометрите ще надхвърлят 41°С

От iNews

Поради очакваните високи температури е издадено и предупреждение за високи температури!

Картата е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където температурите ще са най-високи. Районите с бял цвят ще са по-безопасни и градусите там ще са около 30 градуса.

Жълт код – Издаваме код за високи температури. Очакваните максимални температури ще са между 37°-39°С.

Съвети: Възможни са здравословни проблеми за чувствителните и болни хора, възрастни и деца. Съветваме да се намали престоят на слънце. Топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми.

Оранжев код - Издаваме код за горещо време. Очакваните температури ще са над 39°С, като на отделни места ще достигнат до 41 °С.

Съвети: Времето ще е горещо. Очакваните температури могат да доведат до здравословни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца и да предизвикат топлинен удар! Съветваме да се ограничи престоят на слънце. Топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми.

Червен код - Издаваме код за много високи температури. Очакваните температури ще са над 41°С.

Съвети: Очакват се екстремно високи температури.Спазвайте съветите на властите. Може да се очакват повреди в инфраструктурата.Съветваме да се не се излиза навън. Топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми.

 

 

Имайте предвид, че в големите градове през летните дни най-добре се усеща градският топлинен остров и температурата в централната част на града ще бъде по-висока.

Съветваме да избягвате дългия предстой на слънце, защото топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми със здравето. През следващата седмица ще се повиши и индекса от пожароопасност.

През нощта срещу понеделник, времето ще се задържи предимно ясно. Ще духа слаб източен вятър. Минималните температури ще се повишат и ще са между 23°С и 28°С. Малко по-хладно ще се задържи над планинските райони - до 15-17°С.

През деня в понеделник над цялата страна ще е предимно слънчево и горещо. След обяд на места над планинските райони от Западна България ще се развива купеста облачност. На изолирани места се очакват и валежи.

Mаксималните температури ще са между 38-42°С, в Западна и Централна България. Малко по-ниски ще са над планинските райони - до 35-37°С.

Времето в София

През деня времето ще е слънчево, максималните температури – около 37-38°С. Ще духа слаб източен вятър.

Времето в планините

До обяд ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб източен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 30°С, на 2000 метра – около 23°С. След обяд над Западна Стара планина ще се образува купеста облачност.

Времето по Черноморието

Ще е предимно слънчево и топло. Ще има слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са от 34°-36°С по северното крайбрежие и до 35-37°С по южното.

Температурата на морската вода ще се повиши и ще е между 26°-29°С. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Времето на Балканите

Очакваме повишение на температурите! Времето ще е предимно слънчево и горещо.

Карта - Meteoalarm.eu

Голяма част от Балканите е под червен код за опасни жеги!

Унгария, Румъния, Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Хърватия обявиха червен код за опасни горещини за утре, 13 юли, като се очаква температурите да надминат 40 градуса по Целзий!

Източник: MeteoBalkans