Червените искат КФН да не дава разрешение за "Доверие" 17.07 | 10:47

Заради неясните капитали на купувача, регистриран в офшорна зона

От Кремена Бедерева

Комисията за финансов надзор (КФН) да не дава разрешение за сделката с ПОД "Доверие", заради неясните капитали на купувача, регистриран в офшорна зона, поиска от името на Коалиция за България Янаки Стоилов, съобщава БТА.

По предложение на председателя на социалната комисия Корнелия Нинова депутатите ще изслушат министъра на финансите Петър Чобанов и председателя на комисията Стоян Мавродиев. Те гласуваха Мавродиев да дойде още днес в пленарната зала, а министърът може да направи това по всяко време, според правилника на НС.

С неяснотата около кандидат-купувача на най-голямата застрахователна компания, оперираща у нас, с над 1,250 млн. осигурени в нея български граждани обясниха от БСП мотивите си за апела. Става дума за пари, разпределяни между осигурителните дружества по силата на задължение, определено от държавата, и част от тези средства са в "Доверие", отбеляза Стоилов, като добави, че КБ се противопоставя на всички подобни сделки в пенсионната и здравната сфера.

Обявили сме ангажименти, че е необходимо да се преустанови възможността такива компании да участват в приватизацията на търговски дружества у нас, да притежават част от капитала на търговските банки, да имат достъп до обществени поръчки. Практиката показва, подчерта Янаки Стоилов, че кръгът трябва да бъде разширен и случаят с "Доверие" е доказателство.

Там, където има обществени средства, не може да се допуска действие на търговски дружества с неясен капитал , които по никакъв начин не могат да бъдат контролирани от българските институции и да изпълняват обществената си роля, категоричен е той. Това можело да стане чрез спешни промени в няколко закона и , ако правителството не поеме инициатива, то депутатите от левицата щели да го направят.

Такава била новата политика и тя трябвало да бъде следвана както от кабинета, така и от мнозинството, което го подкрепя От КБ настояха също премиерът да прегледа внимателно назначенията в търговските дружества, контролирани от държавата. В тях попадат хора, които общуват с такива компании, затова , след цялостен преглед, тези назначения да бъдат ревизирани, призова Янаки Стоилов от името на ПГ на КБ.

Водещи

Най-четени