Черна сряда. Тероризмът вече е реалност за България 19.07 | 01:55

Официално при атентата в Бургас са загинали шестима души, над 30 израелци са ранени

От Диана Цветкова

В кървава баня се превърна летище "Сарафово" в Бургас. Автобус, превозващ израелски туристи, бе взривен около 17:30 часа на 18 юли – на същата дата преди 18 години в столицата на Аржентина при атентат, насочен срещу израелски граждани, загиват 85 души.

Поне шестима души са убити при вчерашната атака в Бургас. Към момента Българските власти съобщават официално за шест жертви, но международните агенции информират за седем убити, като цитират израелски представители.

Самоличността на загиналите се изяснява. По непотвърдена информация сред тях е и един българин – шофьорът на автобуса, който е трябвало да откара 47-те туристи до хотел в Слънчев бряг.

32-ма души са настанени в бургаската болница. Екипи на ВМА оказват съдействие на лекарите там за лечението на пострадалите. Няколко души са в тежко състояние.

Противоречива информация около атентата

Все още нито една организация не е поела отговорност за терористичния акт в Бургас. Въпреки това Израел обвини Иран и се зарече да "отвърне решително" на удара.

Противоречива е и информацията за самото нападение. Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че бомбата най-вероятно е поставена в багажното отделение на автобуса. Говорителят на израелския министър-председател пък разпространи информация, че преди взрива по автобуса е стреляно, а след това е било хвърлено взривно устройство.

При всички случаи подробностите около извършването на атентата, вида на взрива и неговия еквивалент тепърва ще се уточнява.

Сред журналистите на място в Бургас се разпространи и информация, че туроператорската фирма, организирала екскурзията на израелците, е получила анонимно обаждане с предупреждение. Информацията не е потвърдена, като вътрешният министър бе категоричен, че България не е имала данни за подготвян терористичен акт.

Руски медии пък твърдят, че ЦРУ е имало данни за подготвян атентат у нас. Информацията не е потвърдена.

Шок в Бургас след взрива

"Ужас. Бомба. Навсякъде хвърчат ръце, крака, глави – истински ад е". С тези думи служител на летището в Сарафово е успял да съобщи на приятелката си за атентата.

"Изпочупени стъкла на автомобили, кръв и плът навсякъде... Познати на хората в автобуса бяха в истерично състояние, казваха, че приятелите и роднините им са там. Хаосът беше пълен." Така описва ситуацията българка, пристигнала на летището минути след взрива.

"Навсякъде хвърчат линейки, полицейски патрули, пожарни. Как да разберем дали близките ни са добре", коментираха пък жители на околните квартали минути след атентата.

Засилени мерки по летища и гари

След атаката веднага бе завишено нивото на сигурност на всички летища, пристанища, автогари и жп гари в България. Поради засилените мерки за сигурност е ограничен достъпът на хората, които посрещат и изпращат пътниците.

Летището в Бургас е временно затворено. Всички полети от там се пренасочват, към летище "Варна" като от транспортното ведомство уверяват, че е създадена необходимата организация да бъдат обслужени всички пътници.

От там съветват всички граждани, на които им предстои полет, да се явяват най-малко 2 часа по-рано на съответното летище.

Не закъсняха международните реакции

Управляващите и парламентарно представените партии в България осъдиха остро атентата срещу израелските граждани. "Този ужасен инцидент е шок за всички нас, нищо не може да оправдае смъртта и болката на невинни хора. Твърдо заявявам, че ще разследваме този инцидент, за да накажем виновните за него с цялата строгост на закона", заяви премиерът Бойко Борисов.

Израел осъди атаката и се зарече,че ще отвърне на удара. Премиерът Бенямин Нетаняху обвини Иран като отговорник за терористичния атентат с думите "Израел ще отговори решително на иранския терор". Министърът на отбраната Ехуд Барак предупреди, че страната ще преследва тези, които са го планирали "с всичката си сила".

САЩ и Европейския съюз също осъдиха атентата в Бургас.

"Остор осъждам днешната варварска терористична атака над израелци в България. Атаките срещу невинни граждани, особено деца, са възмутителни", се посочва в изявление на американския президент Барак Обама. Той подчертава, че страната ще подкрепи съюзниците си и ще осигури каквото е необходимо за идентифицирането на нападателите и изправянето им пред правосъдието.

Върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън заяви, че е шокирана от случилото в България.

"Дълбоко съм шокирана от кадрите, които идват от Бургас, където това, което е започнало като щастлива почивка, завърши с убийства. Извършителите на това деяние трябва да бъдат намерени и наказани", се казва в изявлението на Аштън.

Италия и Франция също осъдиха терористичната атака.

Водещи

Най-четени