Черната кутия е била на 70 м. под водата, външната й обвивка е разрушена, но отвътре е здрава 24.06 | 14:20

Кораб ще отнесе кутията до варна, а оттам военен самолет ще я транспортира до базата в Граф Игнатиево край Пловдив, където истината за разбилия се МиГ-29 може да излезе още днес, обяви военният министър Георги Панайотов

От iNews.bg

Черната кутия на падналия в Черно море изтребител е намерена на над 70 метра дълбочина. В момента се намира на борда на кораб от Българския военноморски флот, скоро ще акостира във Варна, оттам ще бъде транспортирана от военен самолет "Пилатус" до военна база "Граф Игнатиево". И не е изключено до края на днешния ден разчитането на данните от нея да бъда готово. Данните обаче ще бъдат предадени на разследващите органи, за да установят в крайна сметка какво се е случило, за да доведе до разбиването на самолета и гибелта на пилота майор Валентин Терзиев. 

Това съобщи военният служебен министър Георги Панайотов в Стара Загора, малко след като дойде новината, че черната кутия е отрита.

"Състоянието на черната кутия е следното - външната обвивка е с нарушения, но имаме основания да смятаме, че вътрешната обвивка е здрава и не е повредена. Това ни дава надежди, че информацията може да бъде снета днес в рамките на деня. Каква информация ще ни даде - всички параметри на полета - скорост, режим на работа на двигателите, височина, траектория, състояние на средствата на управление, дали пилотът е предприел нещо внезапно, за което не е успял да съобщи. Дай Боже вътрешната обвивка да не е повредена. С това се надявам и настоявам да се спарт всякакви спекулации, които се търкалят в медийното пространство, бих ги нарекъл ненужни и безотговорни. Говорим за памет на един български герой, нека да научим истината, каквато е.", заяви министърът. 

Той изрази благодарност на моряците, техните командири, на началника на отбраната и на всички, които учасваха в намирането и изваждането на черната кутия на разбилия се изтребител, като  изрично благодари и на фирмата "Хидроремонт", в която Военноморските сили са работили и която е предоставила и дори модифицирала безплатно апарат, който да се гмурне и да извади кутията. 

На въпрос по какви версии се работи при разследването на трагичния инцидент, Панайотов отсече:

"Няма версии, искаме да имаме данните такива, каквито са".

И добави, че има законов срок за разследване и той е 30 дни, считано от 9 юни - деня, в който самолетът се разби по време на нощно учение край Шабла.

Операцията по издирването на черната кутия беше подновена днес след извършен детайлен анализ на събраната информация за евентуалното ѝ местоположение.

Миналата седмица се разбра, че самолетът се е разпилял буквално на парченца, което силно затрудни и откриването на частите, в това число и черната кутия, като се обследваше огромен периметър в морето и на дълбочина над 70 м.

Водещи

Най-четени