Черниче усвои 8 млн. лв. и грабна приза "Евросело 2012" 23.10 | 16:08

Англичани инвестират хиляди паунди в облагородяване на българско село

От Ивелина Георгиева

Село Черниче в община Симитли стана носител на приза Евросело 2012. Селото е успяло да усвои до момента около 8 милиона лева европейски пари и да реализира два големи проекта за благоустройството си.

Двата проекта са по програмата за "Развитие на селските райони" и касаят цялостна подмяна на водопроводната и канализационната система, както и довършване на съпътстващата инфраструктура, изразяващо се в асфалтиране на улиците и изграждане на нови тротоари, обясни кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

В момента тече процедура за избор на изпълнител по проект за обновяване на площада и парка на селото, подчерта кметът. Той се похвали още, че има спечелен проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадните води.

"Предстои още една година усилен труд и усвояване на още 1,5 милиона лева", заяви Апостол Апостолов.
Село Черниче е много живо село, в него има много млади хора и почти няма миграция, подчерта той.

Младите хора остават в селото, защото има работа и общината се е постарала да създаде много добър микроклимат за бизнеса, допълни Апостолов. По думите му голяма част от младите, които са били в чужбина и са натрупали капитал се връщат да инвестират в селото и общината.

Село Черниче е първенец из между 18 други кандидатури в проекта "Евросело 2012". Всички участници в конкурса са класирами по най-голяма сума усвоени средста по ОП "Развитие на селските райони".

В България има села, които успяха да усвоят повече европари от някои областни градове, заяви Ева Лазарова, ръководител на проекта "Евросело 2012".

С подобни проекти правим всичко възможно да предотвратим обезлюдяването на най-малките населени места.

Второ и трето място в конкурса бяха отсъдени за село Чавдар, община Чавдар, област София и село Шипково, община Троян, област Ловеч.

Англичаните Джон и Трейси Манли от село Лиси връх, Шуменска област бяха удостоени със специалната награда за гражданин, който най-добре е представил своето населено място в конкурса.

Двамата англичани са инвестирали свои лични средствав размер на 17 хиляди паунда за развитието на населеното място, в което живеят.

Водещи