Черноморец ще гласуват дали да върнат старото име на града 11.05 | 09:56

Преди 1951 година селото е носело името на Свети Никола

От Цанка Донкова

Жителите на Черноморец ще проведат референдум за връщане на старото име на селото - Свети Никола, съобщава Нова телевизия.

Черноморец носи името си от 1951 година. Преди това е бил наречен на светеца. Леденда разказва, че преди много години морска буря разбила в скалите гръцка гемия. Моряците се спасили като доплували до брега с отломки от гемията в ръце. Когато стъпили на твърда земя открили, че през цялото време са държали не обикновена дъска, а икона. Оставили я на брега, а селото било наречено Свети Никола.

Затова и жителите на Черноморец почитат Свети Никола като свой закрилник.

На 15-ти юни в Черноморец предстои референдум – дали да остане сегашното име на града или да се върне старото.

"Трябва да поправим една историческа несправедливост, когато през 1951 г. по Съветски образец всички имена на светии се премахнаха от населените места и се сложи някакво руско, някакво съвестско име – Черноморски, по български Черноморец”, обясни представител на Инициативния комитет за възстановяване на старото име на град Черноморец – Свети Никола, което е действало до 1951 година.

По думите му през ранната Византийска епоха, на това място е имало манастир "Св. Никола”, намиращи се и до ден днешен в местността Акра.

За да бъде легитимен референдума на 15 юни, в него трябва да гласуват най-малко 1116 души.

Черноморец е възникнал през 1728 година. С решение на Министерския съвет от 2 декември 2009 година, в сила от 11 декември с.г., село Черноморец става град.

Водещи

Най-четени