Честваме 113 години от Илинденско-Преображенското въстание 30.07 | 17:28

На традиционния събор край Гоце Делчев за първи път се организират и борби

От iNews.bg

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев в бившата местност Попови ливади, сега населено място, започна традиционният събор по случай 113-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Тържествата в прохода над град Гоце Делчев започнаха с литургия за Илинден, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим и още петима свещеници. След литургията в памет на загиналите във въстанието за освобождение на Пиринска Македония пред паметника на идеолога на въстанието бяха поднесени венци и цветя от името на политически партии, институции, патриотични организации, военни и граждани.

Въстанието от Илинден 1903 г. е едно от най-мащабните в България, в което рамо до рамо се бият всички българи, независимо от това къде са родени. То издига на по-високо ниво човешкото достойнство и националното ни самочувствие. "В битолски и охридски революционен окръг са се провели общо 209 сражения, в които вземат участие 26 000 въстаници, загиват 4 000 от тях, а 20 000 от мирното население са принудително изселени. Въстанието е потушено, но постига много важна цел - събужда европейското обществено мнение и показва на все още поробените българи от този край, че свободата е постижима и за нея трябва да се води борба”, каза в словото си кметът на Гоце Делчев Владимир Москов. След това на поляните, на сцената започна традиционният събор с изпълнения на самодейци, пръв пя народният певец Володя Стоянов. За първи път на тазгодишния събор има и народни борби. 

Най-четени