Честваме 131 години от Съединението на България 06.09 | 09:16

Празненствата започнаха още вчера в град Съединение, кулминацията ще е довечера в Пловдив

От iNews.bg

Днес е 6 септември, Денят на Съединението на България. Страната ще отбележи 131 години от обединението на Княжество България и Източна Румелия. На много места ще се проведат редица инициативи по отбелязването на годишнината от това така важно за страната ни събитие. Честването на Денят на Съединението реално започна още от вчера. По традиция това се случи в едноименния град, от където тръгва четата на Чардафон, за да стигне до Пловдив, където да бъде извършен планираният преврат и Съединението да бъде обявено официално. Кулминацията на тържествата отново по традиция ще е довечера в Града под тепетата, където ще се проведе и зарята по случай празника.

След разпокъсването на територията на току-що освободената от турско робство България от Берлинския договор борбата за пълно национално освобождение и обединение е основен стремеж на българския народ. На 6 септември 1885 г. двете части на страната се обединяват. Съединението на Княжество България с Източна Румелия се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат, ръководен от Данаил Николаев и подкрепен от българския княз Александър I Батенберг. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите "Единство". Още през февруари 1885 г. начело на революционния комитет застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг.

На 6 септември бунтовници стигат в Пловдив и свалят от власт назначеният от султана 2 години по-рано генерал-губернатор Гаврил Кръстевич. Той сдава властта доброволно, тъй като също подкрепя присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски и е обявено Съединението.

То е посрещнато с радост от българския народ. Международната общност обаче не се съгласява с него лесно. Съединението получава своето дипломатическо и международно признание, едва когато е подписана българо-турска спогодба и Топханенския акт на Великите сили, а сливането на Княжество България и Източна Румелия е утвърдено окончателно с признаването на българската независимост през 1908 година. Който празник ще честваме след 16 дни, на 22 септември.

Водещи

Най-четени