Честваме 135-тата годишнина от Априлската епопея 01.05 | 17:13

Кулминация на тържествата ще бъде националният митинг - заря на площад "20 април" в Панагюрище

От Георги Георгиев

В центъра на Четвърти революционен окръг – гр. Панагюрище започнаха честванията на 135-тата годишнина от избухването на Априлското въстание, предаде БТА.

Началото на тържествата за първи път бе поставено с литийно шествие със светините на Панагюрище от април 1876 г. - поибренския сребърен кръст на Хвърковатата чета, главното въстаническо знаме, ушито от Райна Княгиня, знамето на Банската чета, изработено от Иванчо Зографина.

Света литургия и заупокойна панихида за загиналите в Априлското въстание бяха отслужени в историческата църква "Свето Въведение Богородично" от Пловдивския митрополит Николай.

Панихидата се служи в панагюрските църкви без прекъсване вече 134 години, като традицията е поставена на следващата година след погрома на въстанието, посочиха от общинска администрация.

Общинското ръководство на Панагюрище, жители и гости на града поднесоха венци и цветя пред "Вечния огън" на мемориала "Априлци". На площад "20 април" кметът на Панагюрище Георги Гергинеков изпълни церемонията по тържественото издигане на националното знаме.

След предвидена възстановка на събитията отпреди 135 години ще бъде даден стартът на националния туристически маратон "По стъпките на Хвърковатата чета".

Кулминация на тържествата ще бъде националният митинг - заря на площад "20 април", където официално слово ще произнесе президентът Георги Първанов.

Водещи

Най-четени