Честваме 138 години от Шипченската епопея 22.08 | 10:49

Емблематичното за историята ни събитие ще бъде отбелязано с редица събития на връх Шипка

От iNews.bg

Днес България отбелязва 138 години от Шипченската епопея. Това е едно от най-емблематичните събития за нашата история и за Руско-турската Освободителна война, довела до създаването на Третата българска държава. Благодарение на невероятната смелост и саможертва на българските опълченци и руските войници след тежките боеве атаката на Сюлейман паша е отблъсната, а освободителните войски печелят бляскава победа над османците.

Епичните боеве за връх Шипка започват на 21 август 1877 г. Задачата на малобройния руско-български отряд под командването на ген. Н.Г. Столетов, наброяващ около 7 500 души, е да спре превъзхождащата я по численост армия на Сюлейман паша - около 27 000 души и резерв от 10 000, да не й позволи да премине Балкана и да се съедини с турските части в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен армия на Осман паша.

Сраженията за Шипка започват на 21 август 1877 г. Най-тежък и решаващ за отбраната на върха е третият ден – 23 август, когато турците все повече затягат обръча около защитниците, а боеприпасите на опълченците и руснаците са на привършване. Следобед Сюлейман паша хвърля в боя всичките си резерви срещу центъра на отбраната.

В този най-критичен момент, когато изглеждало, че Шипка ще падне, от Габрово пристига първото подкрепление, изпратено от ген. Радецки. Привечер върха достигат всички роти на 16-ти стрелкови батальон и след ожесточен бой турците отстъпват. Шипка е спасена! 

Тържествата по повод 138-мата годишнина от Шипченската епопея ще протекат под патронажа на президента Росен Плевнелиев. На връх Шипка той ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово по случай годишнината от събитията. След 13 ч. представители на Национално дружество "Традиция” ще възпроизведат героичните събития от Шипченската епопея.

В рамките на честванията организаторите са предвидили много паралелни събития, сред които традиционното състезание за изкачване на стъпалата до Паметника на свободата, изложба на НПМ "Шипка – Бузлуджа” – "Паметници на признателността”, Детска занимателна работилница, където малките гости на тържествата ще могат да рисуват, да моделират, да редят пъзели и т.н. В рамките на честванията ще се проведе и състезание по ориентиране за учащи, съобщава "Фокус". Ще има и три туристически похода към върх Шипка - от Соколския манастир, от местността Узана и от Храм - паметника "Рождество Христово” в град Шипка. Ще се проведе традиционният за тържествата на 22 август открит урок по история пред Паметника на свободата. Тази година в него ще участва доц. Марко Златев. През целия ден на 22 август в Мултимедийната зала на Национален музей "Шипка” ще бъдат представяни документални филми за Шипченските събития. Участниците в тържествата ще имат възможност, придружени от екскурзовод, да посетят всички бойни позиции, зимната войнишка землянка и командния пункт на ген. Столетов. Близо до него ще бъде разположена и военно-полева кухня, в която гостите на събитието ще могат да опитат от храната, която са яли защитниците на Шипка.

Водещи

Най-четени