Честваме Националния си празник - Освобождението на България от турско робство 03.03 | 09:02

Празнични церемонии и тържества в цялата страна

От iNews

България отбелязва 141-вата годишнина от Освобождението си от турско робство. Празникът ще бъде отбелязан с церемонии и тържества в цялата страна.

Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната. Музеите ще отворят широко вратите си и ще обявят вход свободен за всички посетители в почивния празничен ден.

На историческия връх Шипка, най-българският паметник ще посрещне хиляди патриоти, които ще отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и ще отбележат 141-вата годишнина от Освобождението на България. Честването, в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, ще започне в 11.00 ч. със заупокойна панихида, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Караянчева ще произнесе слово и ще приеме строя на почетния караул.

Пред паметника на Незнайния воин в София ще се проведе церемония по издигане на националния флаг. 

В 12.00 часа ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Старозагорци отново ще изминат пътя-поклон до хълма "Бранителите на Стара Загора" в шествие с националния флаг. 300-метровото знаме за поредна година отново ще бъде пренесено на ръце от военнослужещи от Втора механизирана бригада, заедно с желаещите да застанат редом до тях старозагорци и гости на града.

Кулминацията на честванията ще бъде в София, където на площад "Народно събрание" ще се състои тържествената заря-проверка. Президентът Румен Радев е приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. От 19.30 ч. в зала "Концертна" на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

Водещи

Най-четени