Честваме световния ден на тоалетната 19.11 | 12:09

Поради липса на елементарни хигиенни условия по света са загинали повече хора, отколкото при всички войни през 20 век

От Георги Георгиев

Днес за девета поредна година се отбелязва Световният ден на тоалетната, 19-ти ноември.

По този повод в центъра за образование и култура "Илиев" в Студентски град, се провежда третата национална конференция "Toilets.bg".

Форумът има за цел да събере институции, експерти и бизнес организации и да предизвика дебат по темата.

Проблемът със собствеността на обществените тоалетни е много сериозен, коментира за БТА Антоанета Салфидж от сдружение "Аз обичам водата", която участва с презентация в днешната конференция.

По думите й в София на практика няма обществена тоалетна, тъй като всички тоалетни са продадени преди години и са частна собственост. Не се знае и кой отговаря за санитарните норми в тоалетните, добави тя.

По повод Световният ден на тоалетната ученици от цялата страна ще клекнат символично в знак на нуждата от адекватни условия в училищните тоалетни, съобщиха от пресцентъра на Национална мрежа за децата. Ще ги подкрепят техните родители и учители. В София това ще направят учениците от 95-то СОУ.

От Световната организация на тоалетните алармират, че едно от всеки пет деца умират от болести, свързани с липсата на условия за съблюдаване на елементарна хигиена. Около 2,6 милиарда души по света нямат достъп до тоалетни и до каквато и да е канализационна система.

Липсата на канализация и водоснабдяване света е причина за загубването на много повече животи, отколкото при всички войни през 20-ти век, сочат данните на световната организация. Според тях повече от 80 на сто от канализацията на развиващите се страни се влива без пречистване в езерата, реките и бреговите зони.

Водещи

Най-четени