Честит 99-ти рожден ден на Дядо Добри! 20.07 | 11:21

Светецът от село Байлово

От Микаела Мохарамян

Почти няма българин, който да не е чувал за Добри Добрев, наричан още Светеца от Байлово.
За живота на дядо Добри не e известно много, защото старецът не желае известност и не иска да разгласява подробности от битието си.Той просто иска да го знаят като добрякът, който събира пари и ги дарява за български черкви и манастири. Не смята, че личният му живот е по-важен от обществените му дела.
Човекът с голямото сърце е роден през 1914 г. в с. Байлово, което е известно като родното място и на друг голям българин – Елин Пелин. То е закътано в западните гористи разклонения на Ихтиманска Средна гора.
Дядо Добри има четири деца, надживял е две от тях. Сега една от дъщерите му се грижи за него, въпреки че живее в София. Той не крие огорчението си от неверни слухове, че е обезнаследил семейството си и е дарил парите от продадената си собственост. Затова и повече подробности за семейството си не споделя.
За миналото му е известно, че във войната е увреден слухът му от паднал наблизо снаряд. Какво го е подтикнало да стане божий странник, не споделя. Може би фактът, че в Байлово никога не е имало изобилие на материални блага или богати хора. Самият Елин Пелин пише: "Хубаво е моето родно село, хубаво е, но е много бедно.” Дядо Добри обаче прави родното си място богато духовно. Прави и нас една идея по-добри дори само като отправяме възхищението си към неговото дело.
Откакто се помнят хората от селото, дядо Добри обикаля по черкви и манастири из България, за да събира дарения и да им помага. Съселяните му, които виждат почти всеки ден самарянина, са абсолютно сигурни, че той дарява всяка стотинка, която е попаднала в касичката му. Нищо никога не е оставил за себе си, споделят убедено те.
Преди десетина години дарява всичките си имоти на църквата. Уви, близките му не го разбират и сърдити го гонят от дома. За един толкова благ и смирен човек обаче това не е повод да се сърди или да мрази. Тихо и кротко той отива в една малка пристройка на църквата на село Байлово – само на броени метри от дома на Елин Пелин.
Преди близо 20 години започва своята необикновена мисия. Всеки ден изминава пеш разстоянието от 10 км до София, където събира дарения за църкви и манастири. През 2005 година дарява събраните 10 000 лв. за църквата "Св. Кирил и Методий" в село Байлово. Две години по-късно 25 000 лв. са събрани от него за реставрацията на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци. На следващата година Дядо Добри дарява средства за ремонт на църквата в Калофер.
През май 2009 година в дарителската сметка на Храм-паметник "Св. Александър Невски" са преведени 35 700 лв. Срещу цифрата в дарителската книга стои името Добре (Добри) Добрев от село Байлово.
Историята на този велик българин не приключва тук, тя продължава в сегашно време, защото той няма да спре с добрите си дела. 
Честит рожден ден, дядо Добри!
986186

Водещи

Най-четени