Честит Трети март, българи! 03.03 | 08:42

Отбелязваме 136 години от Освобождението на страната ни

От Теодора Кокаланова

На 3 март отбелязваме Националния празник на България. Навършват се 136 години от Освобождението на страната ни от османско владичество. На тази дата през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г. Датата 3 март слага начало на Третата българска държава.

България се учредява като автономна, но васална държава с  граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата й площ възлиза на повече от 170 хил. кв. км. За първи път Трети март се чества през 1880 г. - две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.

За първи път по новия стил 3 март е честван през 1917 година. Сто тридесет и шестата годишнина от Освобождението на  България ще бъде чествана с различни прояви в цялата страна. В патриаршеския храм "Св. Александър Невски" ще бъде отслужено специално богослужебно последование, по време на което българският патриарх Неофит ще възпомене Царя - Освободител и всички руски, румънски, фински, украински, беларуски и български опълченци, загинали в Руско-турската освободителна война.

От 11.00 започва церемонията по издигането на националното знаме и полагането на венци пред Паметника на Незнайния воин с участието на президента на България Росен Плевнелиев. По повод Националния празник в 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на караула пред президентството, a от 12.30 ч. в зала "България" ще започне съвместен празничен концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската  филхармония.

Тържествено честване на празника ще има и от 11.30 ч.  пред паметника на българския опълченец в столицата, организирано от Столична община. По-късно през деня, от 18:30 на пл. "Народно събрание" започва тържествената заря-проверка. На тържествата ще  присъстват президентът Росен Плевнелиев, председателят на Нaродното събрание Михаил Миков, депутати и министри.

Командващ на зарята ще бъде бригаден генерал Андрей Боцев, началник на щаба на Сухопътните войски. Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на Националния ни празник в цялата страна, предаде БТА.

Водещи

Най-четени