Честит празник на всички Антоновци 17.01 | 08:33

Църквата почита паметта на преподобния Антоний Велики

От iNews.bg

Православната църква почита днес паметта на преподобния Антоний Велики. Повод да почерпят имат всички с имената Антон, Антония, Андон, Тончо и Донка.

Антоний Велики е роден някъде около 251 г. след Христа в Египет в семейството на заможни и благочестиви родители. Когато бил на 20 години, те починали и му оставили богатството си. Момчето раздало своето имущество и започнало подвижнически живот. Отначало се заселило в изсечена в скалите гробница, а след това Антон прекарал 20 години при пълно усамотение в изоставена постройка в пустинята.

Бил удостоен с дара на чудотворството и на прозорливостта, но като лекувал болни, той винаги внушавал на излекуваните да благодарят само на Бога. При него идвали болни и страдащи хора, с които беседвал с часове.

Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка". Специално омесени за деня содени питки, намазани със сметана, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

Водещи

Най-четени