Честит празник на железничарите! 03.08 | 09:35

Историята на българската железница е богата на постижения

От Теодора Кокаланова

Празнуваме Деня на железничаря! Професионалният празник се отбелязва всяка година през първия неделен ден на август, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Традицията датира от средата на миналия век. Изборът на деня е свързан с историческия факт, че в началото на август 1888 г. железопътната линия Цариброд - София - Белово е открита за международни превози.

Същевременно държавата откупува и линията Русе - Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските Държавни Железници. Историята на българската железница е богата на постижения,  предизвикателства и трудни моменти, но тя най-вече е богата с хора, които са отдавали най-доброто от себе си за развитието на железопътния транспорт.

Днешните български държавни железници помнят с признателност всички работници, които със своя принос  са дали тласък на железницата да върви напред. И днес има примери за отлично изпълнение на служебния дълг и достойно отстояване на престижа на железничарската професия. От началото на 2014 г. до настоящия момент за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия са наградени редица локомотивни машинисти, работници по ремонта в локомотивните депа, служители на превозни бригади в пътнически влакове и служители по експлоатация на товарните превози. 

По повод Деня на железничаря ръководството на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД ще връчи грамоти и парични награди на 30 служители, работещи в дружествата за пътнически и товарни превози.

От БДЖ посочват, че в поздравителния си адрес към българските железничари министърът на транспорта,  информационните технологии и съобщенията в оставка Данаил Папазов е посочил: "Благодарение на европейските фондове се инвестират стотици милиони за модернизиране на железопътната инфраструктура. В ход е и мащабна програма за реформа на сектора, която да позволи на железницата да навлезе в XXI век  като един съвременен, екологичен и конкурентноспособен транспорт. Но най-важният капитал на българската железница оставате вие - железопътните работници, които всеки ден осигурявате безопасността и безпроблемното придвижване на  пътници и товари през нашата страна."

В своето обръщение към служителите изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД инж. Християн Кръстев благодари на всички работници и служители от дружествата в системата на холдинга за добрата работа, отговорното изпълнение на служебните задължения и личния принос на всеки един към общите усилия за преодоляване на затрудненията пред които е изправена железницата, предаде БТА. 

Водещи

Най-четени