Честит празник на летците! 06.10 | 10:07

Авиобаза Граф Игнатиево отваря врати за годишнината от първия боен полет

От Филипа Тодева

Авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати за посетители като домакин на Открития летателен ден по повод Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация.

Летателната програма ще представи елементи от основните мисии и задачи, които ежедневно изпълняват пилотите от Военновъздушните сили.

Зрителите ще наблюдават действия на летателните екипажи по изпълнение на мисия "Air Policing” /прехват на самолет-нарушител и принуждаването му да кацне с последващо блокиране на пистата/, стоварване на въздушен десант, пожарогасене от въздуха, авиомедицинска евакуация на пострадал, спускане на командоси по способа "бързо въже”, маневрен въздушен бой между изтребители, сложен пилотаж на малка височина и други маньоври.

След финала на всяка задача, авиационната техника ще рулира във въздуха в непосредствена близост до линията на публиката.

Статичен показ ще запознае посетителите с предназначението и летателните характеристики на авиационната техника на въоръжение във Военновъздушните сили - МиГ-29, МиГ-21, Су-25, C-27J Спартан, Ан-30, Пилатус РС-9, вертолети Ми-17 и AS-532 Кугър, както и на гостуващия хеликоптер "Пантер” от състава на Военноморските сили и AW-139 на Гранична полиция.

За посетителите в района на село Граф Игнатиево са обособени временно три паркинга, означени със знак Д-19 "Паркинг”.

Официалното откриване на авиационното събитие ще започне в 11.00 ч. На него ще присъстват началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и висши офицери от Българската армия.

Най-четени