Честита Цветница! 12.04 | 09:00

Настъпи големият християнски празник Цветница, който обаче тази година е белязан от пандемията от коронавирус и ще премине доста различно. Всяка година Връбмица (както е другото наименование на празника) има различна дата, като тя винаги е една седмица преди Великден, неделята след Лазарова събота и е шестата неделя на Великия пост. Нарича се още цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя

От iNews.bg

Настъпи големият християнски празник Цветница, който обаче тази година е белязан от пандемията от коронавирус и ще премине доста различно. Всяка година Връбница (както е другото наименование на празника) има различна дата, като тя винаги е една седмица преди Великден, неделята след Лазарова събота и е шестата неделя на Великия пост. Нарича се още цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя.

След обредите на Лазаровден, празникът Цветница е продължение на красивите ритуали. По традиция, сутринта на Цветница се ходи на църква и се почитат починалите близки. Християнските вярват, че на Цветница духовете на починалите излизат от гробовете в очакване на своите близки. Надяват се, да им донесат по нещо. Гробовете се прикадяват, преливат и се оставят върбови клонки и цветя.

В къщи се занася върбова клонка и се слага на вратата или пред домашната икона за здраве. Върбовите клонки са символ на палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година. Цветница има различни названия в различните краища на България, но всички те са свързани с цветята.

На днешния ден има много именици, всички хора, които носят името на цвете или дърво днес имат се полага да почерпят.

ЕТО КОИ КРАСИВИ ИМЕНА ПРАЗНУВАТ:

Ангел, Ангелина, Билян, Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Диитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица-Идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива (име), Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина.

Водещи

Най-четени