Четвърта партия се присъедини към Обединените патриоти 16.02 | 15:40

Съдът принуди ЦИК да пусне Бареков на изборите

От iNews.bg

Коалицията Обединени патриоти на ВМРО, НФСБ и Атака привлече четвърта партия за предстоящите избори. Днес в централната избирателна комисия (ЦИК) е постъпило заявление от формацията на националистите за промяна в състава на коалицията за предстоящите избори, като в нея бъде включена и партия "Средна европейска класа". Комисията е вписала промяната, съобщи на пресконференция говорителката на ЦИК Камелия Нейкова.

До 18 февруари е срокът, в който коалициите могат да заявят промяна в състава или в наименованието си, обясни тя.

Междувременно след окончателно решение на върховния касационен съд по жалба на Николай Бареков ЦИК е регистрирала вчера партията му "Презареди България” за участие в предсрочните парламентарни избори на 26 март. Общо 13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитети, издигащи независими кандидати за народни представители, са регистрирани за участие във вота за 44-то Народно събрание, каза Нейкова.

Инициативните комитети са регистрирани в 13 избирателни района в страната, 5 от които са в 25-ти избирателен район в София. Срокът за регистрация на кандидатските листи е до 21 февруари. Те трябва да се регистрират в съответната Районна избирателна комисия.

До момента две неправителствени организации (НПО) са подали заявления за наблюдатели на изборите.

Към 15 февруари са подадени 15 жалби срещу решения на ЦИК, 5 от които са потвърдени от ВАС, 4 са висящи и 3 са отменени и върнати за ново произнасяне. Жалбите, постъпили от избиратели, след проверка за личните им данни в списъци за подкрепа на партии, пък са две. Практиката е показвала, че избирателите вече се насочват към компетентния орган, който е Комисията за защита на лични данни, в която са постъпили 4 жалби и сигнали.

До момента онлайн заявленията за гласуване извън страната са 8960. Най-голям брой са от Турция, Великобритания и Испания. Чрез дипломатически и консулски представителства са подадени 92 заявления. Срокът за подаването на тези заявления е до 28 февруари.

Жребият за поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и инициативните комитети, участващи в изборите, ще бъде теглен на 22 февруари.  

Водещи