Четин Казак: Ще подкрепим всяка мярка за съдебна реформа, но не и вмешателството на властите 27.01 | 15:45

Разумните сили в управляващото мнозинство допускат да бъдат манипулирани и подведени от нездравите, заяви депутатът от ДПС

От iNews.bg

"Ние сме готови да подкрепим всяка мярка, всеки проект, който би дошъл от управляващите и цели да продължи посоката на съдебната реформа, който беше започната с промените в Конституцията. Това каза пред журналисти народният представител и съпредседател на ДПС Четин Казак, във връзка с призива на парламентарните групи на ГЕРБ и РБ Висшият съдебен съвет да се саморазпусне.

"Бих искал да изразя озадачението си, че със снощната декларация, здравите сили в управляващото мнозинство допускат да бъдат подведени от нездравите. Разумните сили в управляващото мнозинство допускат да бъдат манипулирани и подведени от нездравите", посочи Казак.

Останахме изненадани, защото само преди месец и нещо ние гласувахме промените в Конституцията в частта за съдебната власт и там в параграф 10-ти от преходните и заключителните разпоредби с мнозинство три четвърти НС гласува текст, в който се предвижда, че заварените в момента изборни членове на ВСС довършват мандата си, припомни Казак. За нас е учудващо как може след месец и половина след това да се излиза с призив към институциите, призвани да следят за спазването на законността и върховенството на закона, за оставка. Къде останаха заклинанията за съхраняване на независимостта на съдебната власт, избягване на всякакви случаи на вмешателство и т.н., запита депутатът от ДПС.

Очакваме да бъдат внесени измененията в Закона за съдебната власт и процесуалните закони. Очакваме да видим какво ще бъде предложено и по отношение на антикорупционното законодателство, борбата с тероризма и т.н.", коментира още Четин Казак.

България се нуждае от спокойствие, от успокояване на страстите, а съдебната система - от стабилност и търсене на съгласие за продължаване на съдебната реформа, която бе започната с промените на Конституцията. Очакваме законодателен пакет от новия екип на Министерството на правосъдието, а от ДПС сме в пълна готовност да подкрепим всички усилия за решаване на проблемите в съдебната система, да се прекратят опитите за вмешателство, независимо откъде идват те, заяви Казак.

Силно се надявам този ВСС да намери достатъчно сили в себе си да загърби вътрешните конфликти, а външните фактори, които се упражняват с действия, намеси, влияния и скандали да преустановят активността си и да оставят съвета да си върши работата, посочи той.

От ДПС още не са се запознали с текста на мониторинговия доклад от Брюксел за състоянието на правосъдието, борбата с корупцията и вътрешната сигурност у нас и ще го коментират когато го прочетат.

 

 

Водещи

Най-четени