Четин Казак призова за общ базисен документ като позиция за Украйна 22.03 | 17:46

Според него трябва да се надмогнат тясно-политическите виждания от всички

От iNews.bg

Относно кризата в Украйна трябва всички политически сили да надмогнат тясно-политическите си виждания и да се приеме общ базисен документ като позиция. Това заяви Четин Казак, народен представител от ДПС, съобщава агенция "Фокус".

Позицията трябва да отчита от една страна принципите, които България споделя, бидейки член на ЕС и на НАТО за съхранение и ненакърняване на суверенитета и териториалната цялост, на която и да е държава, а от друга страна да се отчитат специфичните български интереси и рискове пред националната и енергийна сигурност, които биха могли да възникнат от евентуално негативно развитие на кризата в Украйна и налагане на определени по вид и мащаб санкции срещу Русия.

По думите на Четин Казак, е добре да се формира обща консенсусна рамка, ако е възможно в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност, да се дефинират основни принципни положения по отношение на позицията на България, които да не бъдат преходни и да не подлежат непрекъснато на реактуализация с оглед на променящата се обстановка и тогава би могло да се помисли за някаква декларация от страна на парламента.

Водещи

Най-четени