Четири мащабни военни учения ще има у нас в рамките на два месеца 05.04 | 19:47

В едно от тях ще участват над 13 000 военни от 17 държави

От iNews.bg

България ще бъде домакин на серия от многонационални военни учения за усъвършенстване на оперативните способности на въоръжените сили на национално и съюзническо ниво при изпълнението на задачи, характерни за отбранителни операции. Те ще се проведат в периода май-юни 2021 г. при спазване на принципите за прозрачност и откритост. Планирани са и дни за медии на ученията "Trojan Footprint – South - 21", "Balkan Sentinel - 21", "Strike Back - 21" и "Шабла - 21", на които журналистите ще имат възможност да наблюдават действията на военнослужещите. Тези учения ще се проведат в рамките на многонационалното учение "Saber Guardian - 21", което е част от "Defender Europe - 21", и в него ще участват над 13 000 военнослужещи от 17 държави.


"Trojan Footprint – South - 21" ще се проведе от 1 до 16 май и в него ще участват до 120 военнослужещи, техника и екипировка от Съвместното командване на специалните операции, както и военнослужещи от Великобритания, Испания, Република Северна Македония и САЩ. В учението ще участват над 230 военнослужещи от армиите на страните-участнички. Денят за медии е планиран на 13 май 2021 г. на Учебен център "Црънча".

"Balkan Sentinel - 21" е тактическо учение с бойни стрелби и ще се проведе от 21 май до 4 юни 2021 г. на учебен полигон "Ново село". В него ще участват до 1000 военнослужещи от сухопътните войски на България, Грузия и САЩ с бойни бронирани машини, танкове, самоходни артилерийски установки, минохвъргачки и друга техника. В различните етапи на учението непосредствената авиационна поддръжка ще се изпълнява от сили и средства на българските Военновъздушни сили, включително самолет Су-25 и вертолети Ми-24 и "Кугар". Денят за медии е планиран на 31 май 2021 г. на Учебен полигон "Ново село".

"Strike Back-21" е тактическо учение с бойни стрелби и ще се проведе от 24 май до 7 юни на учебен полигон "Корен". В него ще участват до 1000 военнослужещи от сухопътните войски България, Румъния и Гърция. В различните етапи на учението ще бъдат използвани бойни бронирани машини, самоходни артилерийски установки, танкове, 120-мм минохвъргачки, а непосредствената авиационна поддръжка ще се извършва със самолети и вертолети на българските и гръцките военновъздушни сили.

Денят за медии е планиран на 4 юни 2021 г. на Учебен полигон "Корен".

"Шабла - 21" е национално тактическо учение с експериментални и съвместни бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана на Българската армия с международно участие. То ще се проведе от 25 май до 16 юни 2021 г. на Зенитен полигон "Шабла". В него ще участват до 1 500 военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции на България, както и формирования от САЩ и Сърбия. Денят за медии е планиран на 10 юни 2021 г. на Зенитен полигон "Шабла".

 

Водещи

Най-четени