Четирима остават в ареста заради сблъсъка в „Орландовци“ 15.06 | 17:50

Задържани са за 72 часа с обвинения за леки телесни повреди

От Ростислава Иванова

Четирима са задържаните към момента за сблъсъка между българи и роми в столичния кв. "Орландовци". Вчера като обвиняеми по досъдебното производство са привлечени братята Жони и Асен Коцеви с обвинения за лека телесна повреда, извършена в съучастие по хулигански подбуди. В момента се привличат като обвиняеми още две лица - Георги Коцев и Данаил Колев, които също са с обвинение за нанесени леки телесни повреди от хулигански подбуди. Всички лица са задържани за 72 часа.

Това съобщи пред журналисти в Съдебната палата говорителят на Прокуратурата Румяна Арнаудова, цитирана от Фокус.

"Към този момент задържаните са само четирима, но искам да ви уверя, че следствените дейности продължават. Непрекъснато се установяват, разпитват и довеждат за разпити в районното полицейско управление различни лица, участници в този инцидент. Затова не мога да кажа до каква бройка ще стигне кръгът на обвиняеми лица", коментира тя.
От прокуратурата посочват, че във връзка с инцидента в "Орландовци" Районна прокуратура София съвместно със СДВР извършва разследване. "Разследването започна още на 13 юни и към настоящия час продължават да се осъществяват непрекъснато процесуално-следствени действия", заяви Арнаудова. И допълни, че до момента са разпитани общо 15 свидетели.

Има 14 разпознавания на лица, участвали в стълкновението. Назначени са съдебно-медицински експертизи и следствените действия продължават, а също и разпитите на свидетели и заподозрени в подклаждане на конфликта.

Разследващите органи са извършили множество огледи на местопроизшествието, както и на повреден автомобил, стана ясно още.

Припомняме, че след масов бой между българи и роми в квартала в нощта на 13 юни, 7 души пострадаха и получиха помощ в "Пирогов", а двама бяха задържани от полицията още същата вечер. Вчера обаче конфликтът ескалира, след като българи от квартала и придошли от други места спортни фенове, се отправиха с бухалки към ромската махала. Въпреки засиленото полицейско присъствие голямат група протестиращи и ултраси между тях, стигна къщите на циганите и настана меле. Полицията все пак овладя ситуацията.

След сериозното етническо напрежение между българи и роми в Гърмен, "Орландовци" е втората "гореща" точка на междуобщностни размирици и нетърпимост.

 

Водещи

Най-четени