Четирима пожарникари и двама работници са ранени при взрива на гара Езерово 14.08 | 19:22

Възпламенила се е и втората цистерна от композицията

От Гергана Златкова

Остава усложнена обстановката на гара Езерово край Варна, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Възпламенила се е и втората цистерна от композицията, натоварена с газ пропан-бутан. По първоначална информация, при инцидента са пострадали четирима пожарникари и двама работници от фирмата, собственик на цистерната.

Те са откарани в болницата във Варна с контузни рани и обгаряния по лицето и ръцете. Предстои целият състав, участващ в ликвидирането на произшествието, да бъде подменен с нови служители, които пътуват към мястото.

По думите на кмета на Белослав Желязко Петров, пожарът тръгнал от искра вследствие на скъсването на маркуча, с който е пресипвано горивото. При падането на земята от маркуча се вдигнал облак и цистерната се възпламенила.

 Огънят бързо се прехвърлил на сухите треви и храсти наоколо и обхванал ЖП цистерната и съседната ЖП цистерна на коловоза. Засега не е ясно човешка грешка или нелеп инцидент е предизвикал взрива. Маркучите за преливане на гориво били подменени наскоро.

Те били предвидени за налягане до 22 бара, докато при пълнене се стига до 11 - 12 бара. ЖП цистерната е била пълна с 60 тона гориво и това от първата е изгоряло. 

Иван Великов областен управител на Варна пък обясни, че не знае какво се е объркало, така че да се взриви втората цистерна. Всеки момент се очаква да излезе официална информация от РИОСВ за последствията върху околната среда, каза още той.

Водещи