Чехия: България извън Шеген - не е честно 10.12 | 13:41

Страната праща експерти да ни помагат за бежанците

От Христина Рафаилова

"Оставaнето на България и Румъния извън Шенгенското пространство е несправедливо". Това каза чешкият вицепремиер и вътрешен министър  Мартин Пецина по време на срещата си с българския министър – председател Пламен Орешарски. Той изрази подкрепата на страната си за приемането на държавата ни в безвизовото пространство. 

Силовият министър заяви, че страната му стои изцяло за свободното движение на гражданите в ЕС. Думите му са по повод намерението на Великобритания да ограничи достъпа на българи и румънци до социалната си система. 

От своя страна Орешарски посочи, че "с известно разочарование наблюдаваме реакциите на някои държави, които по-скоро решават вътрешни проблеми с позициите си". Той изтъкна, че страната ни ще продължи да изгражда пълен капацитет, макар че и на сегашния етап технически е готова за членството. "По-важното е да извоюваме доверието на партньорите и ще продължим да работим в тази посока. Някои процеси в ЕС се случват бавно, като промяната на стереотипите”, каза премиерът.

"Европейският съюз трябва да има по-ясна  концепция за механизмите за справяне с бежанците, навлезли на територията на Общността. Справянето с мигрантския натиск не може да е отговорност само на страната, на чиято територия се намират те", коментира Пецина бежанската криза у нас. 

  Орешарски благодари за оказаната на България финансова помощ от  Прага, като посочи, че предоставена навреме тя има двоен ефект. "Нещата какво се прави с бежанците, влезли на територията на Европейския съюз, са доста неясни, но сме сигурни, че решаването на проблема не може да бъде оставяно само на държавата, в която те се намират”, съгласи се министър Пецина. 

Той обеща, че чешкото правителство ще подкрепя мерки в тази посока, защото те ще са израз на солидарност с другите държави. Вътрешният министър  каза, че Чехия ще продължи да оказва институционална и материална подкрепа на България  по проблема с бежанците и информира премиера за готовността  да изпрати още през януари екип от експерти, които да работят на място съвместно с българските специалисти.

Орешарски и Пецина дадоха много висока оценка на състоянието на двустранните политически и икономически отношения между двете страни и изразиха увереност, че те ще продължат да се развиват възходящо и на приятелска основа. Вицепремиерът посочи, че в разговор с него чешките инвеститори у нас са споделили, че при новото правителство в София вече не чувстват заплаха за своите инвестиции в България.

Водещи

Най-четени