Чиновникът, издал информация за матурите, отново работи в МОМН 23.04 | 14:40

Асен Петров, от когото изтече информация за вариантите на матурите, отново е назначен с решение на съда

От Ивелина Георгиева

Асен Петров, служителят на МОМН, който беше уволнен преди 2 години за изтичане на информация относно матурите, е възстановен на работа в министерството с решение на съда. Това съобщи заместник-министърът с ресор средно образование Милена Дамянова. 

Тя подчерта, че няма как просветното министерство да не изпълни съдебно решение и затова служителят е назначен отново. Петров вече не се занимава с ресор средно образование и няма отношение към държавните зрелостни изпити.

Няма констатирана липса на места за целодневно обучение е установила проверка на МОМН. Всичко е въпрос на организация на всяко училище, каза заместник-министърът.

Дамянова съобщи още, че държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване за учениците след 7-ми клас ще се състоят в един и същи ден през тази година. 

На 21 май от 08:00 часа ще се проведе държавният зрелостен изпит по български език и литература, а два часа по-късно от 10:00 часа ще се проведе външното оценяване по същия предмет за седмокласниците. На 23 май ще се състои втори зрелостен изпит и външното оценяване по математика за 7-ми клас.

Целта е да се оптимизира процесът през месец май, защото в предходните години е бил изключително разпокъсан, по думите на Милена Дамянова. Получавахме критики, че останалите ученици почти не учат през месец май, така тази година ще имаме един нормален учебен процес, допълни заместник-министърът.

Има оптимизация и по отношение на графика на третия държавен зрелостен изпит, който ще се проведе на 28, 29 и 30 май по различните предмети.

Новостите в изпитите след 7-ми клас са по математика, посочи Дамянова. Тази година задачите са 20 на брой, а не 25, както до сега в модула за национално външно оценяване. Броят на задачите беше намален, защото се увеличи броят на задачите със свободен отговор, които са вече 4 и изискват повече време, припомни Дамянова.

Няма промяна в класирането за изпитите след 7-ми клас, уточни Дамянова. Тя посочи, че класирането остава същото, каквото е било миналата година. Няма промяна и по отношение на подаването на документи.

Водещи

Най-четени