Чипровският манастир има нов игумен 12.06 | 09:13

Светият Синод определи и помощник на Главния секретар на Св. Синод

От Цанка Донкова

Чипровският манастир има нов игумен. Това е архимандрит Неофит, съобщават от Видинска света митрополия.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан и решение на Видинския епархийски съвет от 11 юни 2014 година Чипровската света обител "Св. Йоан Рилски” е с нов игумен.

Новият игумен на обителта е архимандрит Неофит до сега е бил брат на Раковишката света обител "Св. Троица”, Кулска духовна околия. Архимандрит Василий, който бе досегашният игумен на манастира, напуска светата обител и Видинска епархия и постъпва като брат в Троянския манастир "Успение Богородично”, където от 1 май бе поставен за игумен Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий, духовен отец на архимандрит Василий.

По време на игуменството на архимандрит Василий, светата обител бе въздигната, обновена и духовно укрепена. Архимандрит Неофит поема ръководството на манастира в един добър период и надеждите на Видинска света митрополия са обителта да процъфтява и да се утвърди като истинска духовна крепост на вярата, за помощ и утеха на вярващите християни.

На своята редовна лятна сесия Светият Синод на Българската православна църква реши да определи йеромонах Герасим, брат на Дивотинския манастир "Св. Троица", за помощник на Главния секретар на Св. Синод Русенски митрополит Наум. Йеромонах Герасим ще встъпи в длъжност на 1 юли 2014 г.

Водещи

Най-четени