Чистачка убеди премиера да спре обществена поръчка за 12 млн. лева 19.02 | 16:13

Елате да изразим благодарността си на Единствения Човек в тази държава - Господин Премиера, Бойко Борисов, призовава Евелина Петрова

От iNews.bg

Както вече ви съобщихме, Премиерът Бойко Борисов е разпоредил прекратяването на още една обществена поръчка. Тя е в транспортното министерство и е на стойност 12 млн. лв.

Става въпрос за стартирана процедура за избор на изпълнител за почистването на летище София. Според правителствени източници, този път съмненията на премиера били, че в разпределянето й е замесена компания на бизнесмена Александър Сталийски.

Той бе сочен за един от най-близките на Борисов като двамата често спортували заедно, според медийни публикации. Освен с бизнес той се занимава и с културизъм и дори е шеф на федерацията. Името на сина на бившия военен министър от 90-те години Александър Сталийски и приятелката му Виолета Сечкова излязоха и като едни от големите вложители във фалиралата банка КТБ.

Това, което не беше ясно обаче е, че една от протестиращите хигиенистки в повлияла в избора на премиера да спре обществената поръчка. 

Това се изясни от съобщение до медиите на една от протестиращите на летище София чистачки, с която Борисов говорил лично.

Хигиенистката Евелина Петрова написа в профила си във Facebook (публикуваме го без редакторска намеса):

"Вярвате ли в чудеса?! Аз - Да!

Преди половин час говорих с г-н Бойко Борисов, да, с г-н Бойко Борисов – Министър-председателя на Република България. Той каза, че независимо от всички сложности и трудности, които ще му струва това, ще прекрати договора, и ще ни остави да работим на летището.

Трудно мога да сдържам вълнението си, още по-трудно сълзите си, нямам думи, с които мога да изразя всичко което бошува в мен, но знам едно - удари ме гръм! Пожелавам на всеки поне веднъж в живота си да се почувства така значим. Аз съм чистачка, на която се обади Премиера. Господин Борисов спасява моето семейство, спасява нашите семейства!!! Ние знаем колко трудно ще бъде това за него. И точно поради тази причина още повече сме признателни и благодарни!

Господин Борисов, Бог да Ви благослови!".

1653157

 За прекратяването на поръчката премиерът първо съобщил на чистачките на летище София. Заради техния протест под надслов "Летище София замириса" премиерът въобще научил за проблема с този конкурс.

 

Хигиенистката покани колегите си да благодарят на премиера при завръщането му от Брюксел:

"Колеги и колежки, всички, които искат да останат на Летище София, довечера пред Правителствена зала в 18.00 часа с деца, мъже и роднини, елате да изразим благодарността си на Единствения Човек в тази държава - Господин Премиера, Бойко Борисов. Човекът, който ни чу и разбра нашата болка!!!".

 

На 29 януари чистачките на "Летище София" излязоха на протест. С мълчалив и мирен флашмоб служителките на летището призоваха под прозорците на Министерство на транспорта - "Г-н Московски, спрете разграбването на Летище София".

Недоволството им бе породено от решение за отдаване на чистенето на летището на външна фирма, което означава, че чистачките биха загубили работата си или пък в "най-добрия" случай - биха работили при нежелан от тях работодател срещу значително по-ниски заплати.

Протестът принуди шефът на летище София Христо Щерионов да обяви, че средното нетно възнаграждение на чистачките е 1500 лева.  В тази сума се включва основната им заплата с всички допълнителни бонуси през годината. За хигиената на летището отговарят около 100 души, повечето от които са дългогодишни служители.

 

През декември за хигиенизиране на летището беше наета частна фирма, която да извършва дейността по почистване на терминалите заради жалби за хигиената на двата терминала. 

Водещи

Най-четени