Чистенето на ледените висулки е работа на гражданите 01.02 | 11:23

Кметът на Велико Търново припомни глобите, ако не изчистим висулките

От Деляна Петкова

Гражданите и управителите на етажната собственост са длъжни да предприемат мерки за отстраняване на ледените висулки, които се образуват по сградите. Това е записано в Наредбата за опазване на околната среда, припомнят от Община Велико Търново.

Наредбата е общинска и касае опазването на чистотата в града. Съгласно разпоредбите санкциите за непочистените стрехи на сградите за физически лица са в размер от 50 до 1 000 лева, а за юридически лица от 200 до 3 000 лева.

В града е направена комисия от експерти, работещи в отдел "Екология". Те са извършили огледи на сгради и са състсавили необходимите предписания на търговски център в кв. "Бузлуджа", както и на МДТ "Константин Кисимов". Повторната проверка е показала, че на тези места ледените висулки са отстранени.

Освен във Велико Търново, мерки срещу опасните ледени висулки се взимат и навсякъде в страната. В Столичната община експертите също проверяват сградите. През миналата седмица са наложени и 322 глоби на обща стойност над 3 200 лева за непочистен сняг и ледени висулки.

 

.

Водещи

Най-четени