Чисто нов булевард ще грейне в Русе след 10 месеца 04.03 | 15:14

Средствата за реконструкцията му идват от европейска програма

От Цанка Донкова

Чисто нов булевард ще грейне в Русе след 10 месеца. Бул. "Тутракан", който отвежда до ГКПП "Дунав мост", ще бъде реконструиран с европари. Това заяви кметът Пламен Стоилов, който направи и първата копка на обекта.

Строително-монтажните работи ще обхванат участък от 2,4 километра, като ще бъдат изградени две платна с по три ленти, както и велоалеи. Ще бъдат поставени и модерни информационни системи - видеонаблюдение, както и осем големи екрана, които ще показват в реално време обстановката в участъка и трафика.

"Това е първият голям инфраструктурен проект, който стартираме през тази година. Минахме през изключително големи трудности, за да стигнем до тук. Проектът е много важен, защото булевардът се намира в лошо състояние, а в района са разположени повече от 200 фирми", посочи Стоилов.

Заради ремонта ще бъде създадена и временна организация на движението. Паралелно с ремонтните дейности, общината ще изгради и подходите към фирмите, които се намират в промишлената зона, допълва БТА.

Модернизацията на булеварда е част от проект "Подобряване на достъпността на Еврорегион Русе-Гюргево с паневропейски транспортен коридор 9", който е на обща стойност 6 790 140 евро и се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007-2013 година. Той обхваща и реконструкция на 2,4 км участък от пътното платно, свързващ Гюргево с граничния пункт.

Водещи

Най-четени