Чистят АМ "Люлин" със специални соли и разтвори 04.11 | 19:27

Асфалтът на магистралата ще бъде запечатан с химикали срещу заледяване преди първия сняг

От Кремена Бедерева

Със специални разтвори и сол ще се чисти през зимата автомагистрала "Люлин", съобщи директорът на Областно пътно управление - Перник Румен Сачански.

Забранено е и изсипването на луга и пясък върху аутобана. Асфалтът на магистралата ще бъде запечатан с химикали срещу заледяване преди падането на първия сняг.

Методът е бил прилаган успешно на автомагистрала "Хемус". Десет от 19-километровото трасе са мостове и тунели в гориста местност с риск от заледявания и затова поддръжката на аутобана през зимата е истинско предизвикателство, отчитат специалистите.

Вече са осигурени влекач и 100-тонен кран, с които да се издърпват автомобилите при евентуални задръствания и инциденти на пътя. До Нова година трябва да бъде пуснато осветлението на пътен възел "Драгичево", съобщи още Сачански, цитиран от БТА.

Сега във вечерните часове преминаващите през съоръжението коли се заслепяват с фаровете. Предстои и подмяна на предпазните парапети по магистралата, защото на места пречат на видимостта. Близо 80 м ограда ще бъде премахната и ще бъде поставена нова с по-добра конфигурация.

Водещи

Най-четени