Читалищните библиотеки вече могат да задоволят всеки вкус 23.04 | 14:47

Министерството на културата осигурява средства за обновяването им

От Теодора Кокаланова

Министерството на културата е осигурило средства за обновяване на читалищните библиотеки. Средствата се предоставят в две сесии. До 30 април могат да се подават документи за участие в обявената първа конкурсна сесия за целево подпомагане на дейността на народните читалища за 2014 г., съобщава пресцентърът на ведомството.

За тази година целеви финансови средства се предоставят на читалищата в няколко направления. Парите ще се отпускат за частични ремонтни дейности по сградите на читалищата, както и за вътрешен интериор на сценичните и библиотечните пространства. 

Максимално допустимата финансова подкрепа е в размер на 30 000 лв., за художествено-творческа дейност - до 20 000 лв., за попълване на библиотечния фонд - до 5000 лв., за техническо оборудване, библиотечен и друг специализиран софтуер - до 5000 лв.

Народните читалища, които не са получили целево финансиране на първата конкурсна сесия, имат право да участват с ново проектно предложение на втората конкурсна сесия. Кандидатстващите за целеви средства читалища трябва да представят в министерството проектен фиш, подписан от председателя на читалището. 

Необходимо е и наличието на приложения, посочени в него, придружително писмо с подпис и печат на читалището, както и подкрепящо писмо от кмета на съответната община. 

Водещи

Най-четени