Човек на президента ще ни представлява във Вашингтон 10.02 | 17:04

Мандатът на досегашния ни посланик Елена Поптодорова няма да бъде продължен

От iNews.bg

Човек на президента застава начело на българската дипломатическа мисия в САЩ. На мястото на Елена Поптодорова за Вашингтон ще замине досегашният секретар на държавния глава Росен Плевнелиев по външна политика Тихомир Стойчев.

"24 часа" допълва, че мандатът Поптодорова няма да бъде продължаван повторно и тя ще се прибере в България до края на март.

В следващите седмици правителството ще вземе решение за смяната на посланическия пост.

Мандатът на Поптодорова бе продължен веднъж със заповед на външния министър Даниел Митов. Причината бе, че не бе получено все още предварително съгласие от САЩ за името на новия български посланик във Вашингтон. Такова за президентския съветник обаче вече било пристигнало.

Тихомир Стойчев е дипломат от кариерата в Министерството на външните работи. Завършил е философия и история в Софийския университет "Св. Климент Охридски”. Защитил е докторска дисертация на тема: "Европейската интеграция: генезис, развитие, перспективи".

1647385Бил е временно управляващ и заместник-ръководител на Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ. Има задграничен мандат и в мисията на Република България към Европейския съюз в Брюксел, Белгия.

В МВнР е работил в дирекции "Европейска интеграция" и "Европейски съюз". Бил е началник на отдел "Външноикономически отношения на ЕС, бюджет и финансови инструменти на ЕС, международни икономически и финансови организации” и  секретар на Комитет II "Вътрешен пазар на ЕС”.

На 1 февруари 2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначен за секретар по външна политика на Президента.

Владее английски и руски език.

Водещи

Най-четени