Човек от "Атака" оглавява комисията "антимафия" в НС 11.06 | 16:15

Станишев готов да даде имунитета си, ако му го поискат

От Ивелина Георгиева

Шефското място в антикорупционната комисия може да бъде на депутат от "Атака". От думите на лидера на БСП Сергей Станишев стана ясно, че левицата е склонна да подкрепи подобна идея. 

Той съобщи, че хората на Волен Сидеров са отправили искане към парламентарната група на Коалиция за България, в което настояват да оглавят комисията за борба с корупцията.

Според него има основание тази комисия да бъде дадена на националистите, защото партията не е била в управлението и няма кой да прикрива.

"Аз винаги съм на разположение на закона." Това каза Станишев, запитан дали ще се откаже от депутатския си имунитет, ако прокуратурата му го поиска.

"Имам намерение при постъпване на подобно запитване от страна на държавното обвинение да действам незабавно, няма да се бавя нито един ден", обеща социалистът.

Той каза, че е изненадан от решението на прокуратурата относно разговора на Мирослав Найденов, Бойко Борисов и Николай Кокинов. Станишев допълни, че не очаквал държавното обвинение да излезе с такова становище.

Социалистът каза, че юристи са го уверили, че в самия разговор има ясни доказателства за извършени престъпления.

Станишев изрази възмущението си относно поведението на евродепутати от ГЕРБ, които твърдят, че БСП толерират "Атака”.

Той определи тези изказвания като лъжа и припомни, че единствено правителство на ГЕРБ е имало подкрепата на националистическата партия.

Станишев припомни, че Волен Сидеров не е подкрепил правителството на премиера Пламен Орешарски, и апелира към евродепутатите от ГЕРБ да не лъжат в ЕП.

По думите на червения лидер Волен Сидеров има свои политически интереси и никой не може да му се сърди за това.

Според него партия "Атака" има последователно поведение, но има огромни идеологически и политически разминавания с БСП, затова не може да се мисли за коалиция между двете партии.

Шефът на партията столетница коментира, че до последния ден не е било ясно дали депутатите в парламента ще успеят да гласуват правителството на Пламен Орешарски заради липсата на кворум.

Състоянието на държавата е изключително сериозно, добави Станишев. Той добави, че това е така заради управлението на ГЕРБ. Лидерът на БСП подкрепи твърденията си с данни от НСИ.

Според тях 75% от децата на България живеят в риск от бедност, безработицата се е увеличила с 10% и има тежки проблеми по изпълнението на бюджета.

"Започва да излиза истината министерство по министерство заради задълженията на предишната власт", каза той.

Близо 300 милиона лева са похарчени за различни решения и постановления от правителството на Борисов само през последните седмици на управлението им, посочи социалистът.

Червеният лидер акцентира върху спешните закони, които от левицата ще внесат в най-скоро време в парламента. Първият от тях е Законът за насърчаване на заетостта, чрез който да се стимулират работодателите да наемат млади хора. С него държавата ще се ангажира да заплаща част от осигурителните вноски на фирмата, наела млади хора.

Друг приоритет за левицата е Законът за корпоративното подоходно облагане, поясни Станишев. Чрез него също се цели да се стимулира по-ранното обвързване на студентите, като се облекчи облагането на предприятията, които следват този приоритет.

Социалистите са обсъдили и подготовката на специален антимонополен пакет.

За целта в парламентарната група на БСП ще бъде сформирана работна група, която ще прегледа законодателството и ще премахне текстовете в полза на монополите.

Сред мерките е и намаляването на таксите за пенсионерите при посещение на джипитата.

Относно законодателната инициатива за облекчаване на забраната за тютюнопушене той посочи, че тя ще бъде обсъдена много внимателно, преди да се променя.

Едни от най-големите браншове в страната, каквито са ресторантьорският и хотелиерският, е поставен почти на колене, коментира Станишев.

По думите му трябва да се отчетат интересите на икономиката и заетостта на хората.

Той каза, че ще помоли инициаторите на закона да проверят практиката в другите страни.

"Ако говорим за здравословния начин на живот, всички други проблеми ли са решени, ами наркоразпространението?", попита той. 

Водещи

Най-четени