Човекът факла: „Запалих се, защото съм нищо“ 16.02 | 11:55

Причината: Не можел да плати втората вноска за семестъра на дъщеря си

От Теодора Кокаланова

Димитър,  който се самозапали миналия  март пред президентството, определи отчаяните си действия като глупави.  51-годишният мъж живее втори живот и благодари на Бог, че е жив и здрав.

"Когато се събудих, си казах, че съм глупак. Като видях дъщеря ми и жена ми, ми се насълзиха очите”, сподели той пред bTV. Погледът към жена му и дъщеря му го върнал към живота. Причината да посегне към кибритената клечка е обзелото го чувство на безпомощност.

Подтикът да посегне към  на живота си бил провокиран от чувството за малоценност, тъй като не могъл да плати втората вноска по семестъра детето си.

Майстор - ковачът се запали с бензин и горя като факла пред президентството. 2-секундната му близка среща с огнената стихия той окачествява като моментен изстрел.

Едва когато се събудил в болницата той проумял безумните си действия. "Като се събудих, си помислих, че съм глупак", споделя разкаялият се.

Бъдещето за него след този акт обаче не е розово. Над половин година мъжът  той е без работа и е неспособен да върши каквото и да е. Подобни демонстрации не водят до нищо добро, прави той тъжната си равносметка.  Димитър приканва и всички, през чиито глави минава мисълта да се самозапалят, да се вразумят.

"Във време на нетолерантност, вражда и злоба, единственото, което ни остава е обичта към близките хора и малкото приятели, но истинските”, категоричен е Димитър.

Той смята да затвори ковачницата си, защото не може да отговори на евростандартите, които се изискват. "Те са много високи, а ако продължа така да работя, може да ми наложат непосилни глоби”, допълва Димитър.

Остатъка от живота си той смята да продължи на село, където ще се бори да оцелее.

Миналата година в страната ни имаше бум от самозапалвания. Основата причина хората да прибегнат до тези отчаяни действия беше бедността и мизерията. Първият случай, който потресе страната беше на Пламен Горанов, който се самозапали пред общината във Варна по време на февруарските протести. 

Водещи

Най-четени