Чрез SMS разбираме къде да гласуваме на референдума 11.01 | 12:27

Гражданите могат да проверят своите данни и чрез SMS на номер 18429 срещу 25 стотинки без ДДС

От Ивелина Георгиева

От днес Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) осигурява достъп до избирателните списъци за Националния референдум на 27 януари 2013 г. за всички български граждани, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Те могат да проверят своите данни в тях и да се информират за избирателната си секция и място на гласуване.

Начините, по който могат да го направят са през интернет на адрес www.grao.bg/elections/, чрез SMS на номер 18429 и чрез стационарен и мобилен телефон на номер 0800 1 4726.

Интернет сайтът предоставя възможности на гражданите и общинските администрации да правят справки в избирателните списъци, да подават "Искане за гласуване по настоящ адрес" по електронен път и да регистрират издадените "Удостоверения за гласуване на друго място".

Чрез SMS услугата всеки може да изпрати съобщение на номер 18429 срещу 25 стотинки без ДДС с текст десетте цифри на ЕГН-то си. Системата ще върне обратно SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведеното ЕГН.

Чрез стационарния и мобилен телефон 0800 1 4726 всеки гражданин в страната може да се обади и да получи безплатно информация за избирателната си секция. 

Около две трети от българите, които са заявили, че ще гласуват на 27 януари подкрепят изграждането на нова атомна централа, сочат данни от проучване на "Сова Харис" по поръчка на в-к "Преса".

С положителен отговор на референдума смятат да отговорят най-много привържениците на БСП, ДПС, Атака, Движение "България на гражданите" и ГЕРБ, като мнението е взето преди призива на премиера Бойко Борисов, симпатизантите на неговата партия да гласуват с "не" на референдума.

"Против" изграждането на нова АЕЦ са 24% като те са сред привържениците на ДСБ, СДС и ГЕРБ.

5832a2d8-a9c3-a2f4-4523-8640b71d41a3

Близо 53% или 3,26 милиона души от участвалите в запитването са посочили, че ще отидат да гласуват, а около 27 % все още се колебаят. С "да" на референдума ще отговорят близо 65%, а с "не" - 24,2%.

Въпреки готовността на над 3 милиона избиратели да посетят урните на 27 януари, за да бъде валиден референдума, в него трябва да участват, толкова души, колкото са били на последните парламентарни избори през 2009 г. - 4 345 450 гласоподаватели.

В тази връзка всичко е в ръцете на колебаещите се 27%, посочиха от "Сова Харис".

"Ако информационната кампания за ползата от референдума даде положителни резултати, делът на хората, които биха гласували, би могъл да се увеличи", отчитат социолозите. 

Като най-активни в предстоящото гласуване са бизнесмените и пенсионерите.

70% от предприемачите в България и 63% от пенсионерите са заявили желание за участие в референдума, Близо 43% от хората не могат да преценят кой е по-изгодният за България вариант - строежът на АЕЦ "Белене" или изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй".

Според социолозите причината за това е липсата на активна информационна кампания, тъй като хората трябва да бъдат наясно с рисковете и цените.

Сред подкрепящите АЕЦ "Белене" преобладават симпатизантите на БСП-62%, на ГЕРБ 22%,на Движение "България на гражданите"-27%, всеки трети привърженик на ДПС и една трета от симпатизантите на "Атака".

Сред хората, които заявяват, че VII блок на АЕЦ "Козлодуй" е по-изгодният вариант, 71% са привърженици на ДСБ, 46% - на ГЕРБ, 42% - на СДС, 38% - на "Атака", 21% на Движение БГ, 19% - на БСП и около 18% - на ДПС.

По мотивирани да участват в референдума са привържениците на проекта АЕЦ "Белене"-86%, а от подкрепящите VII блок на АЕЦ "Козлодуй” 58% биха дали гласа си на 27 януари. 

Предишни проучвания на Сова Харис в областта на ядрената енергетика показват, че през 2004 и 2008 г. гражданите оценяват АЕЦ "Белене" като проект с голямо значение за енергетиката и икономиката на страната.

Последните събития около казуса Белене като негативните изказвания за "гьола Белене" и взаимните обвинения между политици за неправомерно изхарчените пари вероятно ще окажат сериозно влияние върху крайния резултат от референдума.

Водещи

Най-четени