Чужденците не искат София за свой дом 07.10 | 20:25

Чуждестранните граждани, които живеят в столицата ни са едва 1% от населението

От Цанка Донкова

София, като столица честичко попада в различни класации. Някои положителни, други отрицателни – като цяло обаче всеки сам преценява дали може да издържи на темпото на столичния град и да се нарече "софиянец". Оказва се обаче, че много малко чужденци се справят с този ритъм. По данни на Евростат по показател дяла на чужденците в европейските столици, ние отново сме на дъното на класацията. Така чуждестранните граждани, които живеят в София са едва 1% от населението.

Само в полската столица Варшава живеят по-малко чужденци отколкото в София. Слаб е интересът към литовската Вилнюс, словашката Братислава и унгарската Будапеща, допълва Нова телевизия.

Италианецът Даниеле идва в София преди повече от десет години. "Причината да остана тук е голямата криза, която удари Запада и възможността тук да изградиш бизнес, кариера”, обяснява Даниеле Индако.

Той е започнал работа в IT сектора, а по-късно се е захванал и с ресторантьорство. Доволен е от постигнатото тук и не съжалява, че се е заселил у нас.

Оливие пък е французин, който живее в София от 15 години. Идва в България заради жена. "За живеене не ми харесва, защото аз не обичам градовете, но пък за децата, за работа е много добре. Хората са малко сиви и тъжни, но това си е градска болест”, смята Оливие Рош.

Според съпругата на Оливие малкото чужденци в България са заради нестабилната обстановка. "Иконмическа и политическа, все пак от няколко години нещата тук доста са зациклили”, твърди Митана и добавя: "България още не е позната. Аз като ходя на Запад, мислят, си че става въпрос за Румъния… няма реклама за България, няма реклама за инвестиции. Има възможност за работа, ниски заплати”.

И макар, че французинът не смята София за най-подходящото място за живеене, италианецът вижда столицата ни през други очила.

"Добре се живее тук, подобряват се нещата с годините. Зеленина, паркова, криминалността е ниска спрямо Италия. Малко ми е студено през зимата…”, обяснява Даниеле Индако.

Най-много са чужденците в Люксембург – почти 64% от населението. Останалите ТОП-дестинации за живот за столиците на Белгия, Латвия, Великобритания, Естония и Австрия.

Водещи

Най-четени