Чужденците ще купуват българска земя, ако са живели у нас поне 3 години 27.01 | 21:36

Това предвиждат законодателни промени

От Цанка Донкова

Чужденците ще слагат ръка на български ниви, само ако са живели у нас поне 3 години. Това предвиждат законодателни промени, подготвяни от управляващите, които се очаква да бъдат гласувани до месец, съобщава bTV.

Пазарът на българска земя е отворен и достъпен за европейските граждани от 1 януари 2014 г., но все още липсва интерес към сключване на сделки

"Това не оказа никакво съществено влияние на пазара към момента. Напълно без основания бяха притесненията, че едва ли не ще има опашка от чужденци, наредени на границата на България, които да чакат на 1 януари и да купят земеделска земя. Не, не е така", заяви Борислав Петков, председател на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи.

Ограничителни мерки са необходими, смятат депутати от БСП и вече подготвят спешни законодателни промени. Идеята е да се въведе така нареченият принцип на уседналост.

"Гражданин на ЕС, който иска да купи земя, трябва поне 3 години да е пребивавал в България. Причината да се прави тази стъпка е, че ние искаме да сме сигурни, че тези, които купуват земя, ще се заемат с нейната обработка", поясни Светла Бъчварова, председател на парламентарната комисия по земеделие.

Предвидените ограничения ще важат само за граждани на страни от ЕС, които решат да купят терени като физически лица.

Водещи

Най-четени