Шаламанов видя прилики между трагедиите в "Миджур" и Сарафово 08.10 | 16:03

Служебният министър видя саботаж в завода, отнел 15 живота

От iNews.bg

Служебният военен министър Велизар Шаламанов използва трагедията в завод "Миджур", отнела живота на 15 души, за да си "поиска" обратно военното контраразузнаване в министерството на отбраната. 

Пред БНТ той заяви, че не изключва възможността от саботаж във фабриката. 

Той призна, че това би било "сериозен пробив в системата за национална сигурност", но не бива да се изключва като версия, имайки предвид кървавия атентат на летището в Сарафово. 

"Това налага въпросите на сигурността да присъстват много по-сериозно в дневния ред на политици", коментира той. 

По-рано днес собственикът на завода също заяви, че подозира външна намеса и саботаж при избухването на взривните вещества. 

Шаламанов обясни, че специалните служби имат задължението да предотвратяват подобни инциденти, но военното ведомство няма такива възможности след извеждането на военното контраразузнаване извън министерството. 

Служебният министър използва повода да похвали ведомството си, което реагирало много бързо след трагедията в предприятието, предоставяйки експерти и специализирана техника. 

След експлозията беше направен оглед на мястото на трагедията с безпилотни самолети, предоставени от ведомството. 

Шаламанов коментира и необходимостта от модернизиране на българската армия, като посочи, че голяма част от техниката е от времето на Варшавския договор.

"От 10 години сме член на НАТО, а нито една система с бойно назначение, за разузнаване, за наблюдение, за кибер сигурност не е закупена, което прави нашите въоръжени сили крайно неефективни", каза той.

Водещи

Най-четени