Шаламанов пред ВВС: Чакала ни съветска заплаха 14.10 | 11:34

Военният ни министър притеснен от българските симпатии към Москва

От iNews.bg

Служебният военен министър Велизар Шаламанов води "информационна война" с Русия и по западните медии. 
В интервю за BBC той предупреди, че страната ни е заплашена от съветска катастрофа. 
Според него българските въоръжени сили ще изживеят много тежки последици, ако не се освободят скоро от зависимостта си от Русия.

Той визира поддръжката и ремонта на бойните ни самолети, както и намерението страната ни да се откаже от руските летателни средства. Това предизвика острата реакция на Москва. Вицепремиерът Дмитрий Рогозин обвини военния ни министър, че е накарал премиера Георги Близнашки да предаде Русия. 

Пред британската медия Шаламанова коментира именно острия тон с Москва, както и натиска на Русия страната ни ускори реализирането на "Южен поток" на наша територия. 
"Като член на НАТО и ЕС, но и с традиционно силни връзки с Русия, България върви по тънко въже между Изтока и Запада", коментират от телевизията. 

Напрежението между София и Москва започна, след като българският президент Росен Плевнелиев определи Русия като националистическа и агресивна държава заради намесата ѝ в конфликта в Украйна.

Намерението на министъра армията ни да замени руските самолети с F-16 от Гърция и Италия или с Eurofighters от Португалия провокира още повече братушките и накара Рогозин да изригне. Изказването му пък накара външния министър Даниел Митов да отговори остро на Кремъл. 

Според Шаламанов още разчитаме на старите руски самолети от съветската ера, за които получаваме части и поддръжка от Русия заради лошото ръководене на родната армия. 

"Като резултат в настоящата ситуация на напрежение между Северноатлантическия алианс и Москва, България трябва да разчита на своите съседи  Гърция, Румъния, за може да охранява черноморските си граници", каза министърът. 

"След изборите на 5 октомври в България предстои да бъде сформирано ново правителство. Фактът, че Шаламанов скоро ще напусне поста си, му позволява да говори непривично свободно за това какво мисли за състоянието на армията", коментира BBC. 

"Най-критична е ситуацията във въздушната отбрана, тъй като всички радари, всички ракетни комплекси земя-въздух и всички изтребители са произведени в бившия Съветски съюз", казва министърът. 
Той подчерта, че един от най-големите проблеми вече остаряващата ескадрила от изтребители МиГ-29. 
"България в момента харчи 1,3% от националния си бюджет за отбрана, като според целите на НАТО той трябва да бъде поне 2%. Броят на военнослужещите в армията е паднал до 30 000, като през 1999 година е бил 110 000, като поставената цел е армейците да бъдат поне 45 000", обяснява BBC. 
 
Отиващият си министър каза, че Българи е "силно уязвима" заради конфликта в Украйна. Той коментира обаче, че положението със сухопътните войски не е толкова драматично, тъй като военната индустрия на страната може да осигурява поддръжката на оборудването, като например танк T-72 tank.

Шаламанов обаче изрази безпокойството си от прекалените сантименти на българите към Русия. 

"На изборите миналата седмица няколко партии поставиха като свой приоритет кооперирането с Русия и влизането в Евразийския съюз, вместо да подобрим нивото си на интеграция в НАТО и ЕС", заяви министърът. Той добави, че това водело да напрежение и неразбиране дори и в редиците на родната армия. 

Водещи