Шампиони сме в ЕС по заработени часове, но сме най-бедни 02.09 | 10:30

Интересното е, че държим палмата в класацията заедно с мързеливите съседи от Гърция, извънредният труд у нас рядко се заплаща по закон

От iNews.bg

Шампиони сме в ЕС с мързеливите гърци по заработени часове. Една от причините за това е тежката бюрокрация, която принуждава работодателите да търсят начин да заобикалят правилата, каза президентът на КТ "Подкрепа” Димитър Манолов в "Тази сутрин" по бТВ.

"Ние сме работещите бедни, защото труда в България не се цени. Той е най-евтиният ресурс", добави той. Европейската статистика сочи, че българите и гърците работят най-много.

"Не твърдя, че сме най-трудолюбиви, но работим най-много. Това най-често се случва по принуда, а не по желание”, коментира синдикалният лидер.

"Ние превърнахме сумираното изчисляване на работното време от изключение в правило, което не е добре”, допълни той.

"Извън това специален извънреден труд е този през събота и неделя и още по-специален - на национални празници. Единият се заплаща с 50% повече, а другият - два пъти по-високо”, поясни президентът на КТ "Подкрепа”.

Според него трябва да се ограничи обемът на сумираното изчисляване на работното време и всичко над това да се доплаща като извънреден труд, както е редът.

Всеки труд над нормативно определения трябва да се заплаща като извънреден, каза още той.

Водещи

Най-четени